Prețul gazelor cu livrare în ziua următoare pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) s-a majorat joi cu 30%, atingând cel mai înalt nivel al ultimelor 4 luni. Cu toate acestea, ca urmare a faptului că România a redevenit țară de tranzit pentru gazul rusesc în urma reducerii cu 60% a livrărilor Gazprom prin Nord Stream și majorării livrărilor către Ungaria via Negru Vodă din Turk Stream, prețul spot de pe piața internă se situează sub cel de pe piețele vecine, maghiară și austriacă.
Situația de pe piața regională a carburanților s-ar putea detensiona temporar în urma deciziei guvernului maghiar de a prelua exemplul celui austriac și a elibera din rezervele sale strategice de carburanți o cantitate suficientă pentru acoperirea vânzărilor celor 200 de stații OMV din Ungaria pentru 7-10 zile, în vedere evitării unei penurii create de „incidentul mecanic” de pe 3 iunie, care a condus la indisponibilizarea rafinăriei de lângă Viena a grupului austriac.
Tensiunea pe piața regională a carburanților și implicit presiunea pe prețuri se amplifică, cea mai mare rafinărie din Ungaria, cu o capacitate de procesare anuală de 8 milioane tone, Dunărea, operată de MOL, urmând a-și reduce producția timp de 2 săptămâni în urma unui incendiu. Aceasta este cea de-a doua rafinărie importantă din regiune cu probleme, după cea a OMV de lângă Viena, care, în urma unui „incident mecanic”, funcționează la numai 20% din capacitatea totală anuală de 10 milioane tone. După 3 zile de pauză, atât OMV Petrom, cât și MOL, au scumpit joi benzina și motorina cu 4 bani/l.
Anunțul Gazprom privind reducerea cu încă o treime a livrărilor de gaz spre Europa prin gazoductul Nord Stream, la 67 milioane de metri cubi pe zi, după ce miercuri micșorase cantitatea de la 167 la 100 milioane metri cubi pe zi, a provocat o explozie a prețurilor pe piața europeană. Prețul gazului natural de referință pe această piață, cel tranzacționat pe bursa olandeză TTF, a crescut joi dimineață cu încă 11%, la 130 euro/MWh, după ce miercuri se majorase cu 24%. Efectele s-au simțit și pe piața autohtonă, prețul spot de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) majorându-se miercuri cu 12%,
Principalele companii distribuitoare de carburanți au majorat în acest weekend cu 13-14 bani/l prețul benzinei standard și cu 9-11 bani/l pe cel al motorinei standard, în urma acestor scumpiri benzina apreciindu-se cu 10,7%, iar motorina cu 6% față de nivelul din 4 mai, data anunțului președintelui CE, Ursula von der Leyen privind intenția UE de a interzice importul de țiței și produse petroliere din Rusia. De la începutul acestui an, motorina s-a scumpit cu 50%