Prețul litrului de motorină standard a depășit pragul de 9 bani/l în aproximativ 60% din stațiile din București, în urma majorării cu 4 bani/l efectuate luni de principalii distribuitori de carburanți autohtoni atât la benzină, cât și la combustibilul diesel. Prețuri situate cu câțiva bani sub cel de 9 lei mai practicau doar în cele 31 de stații Lukoil, în cele 3 ale Socar și în trei sferturi din stațiile Petrom. O scumpire generalizată similară a fost înregistrată și în weekend.
România își va majora, foarte probabil, importurile de gaz rusesc provenit din gazoductul submarin Turk Stream, capacitatea lunară de import rezervată pentru luna iunie prin punctul de interconectare de la Negru-Vodă fiind aproximativ de 3 ori mai ridicată decât cea aferentă lunii mai. Chiar dacă în această perioadă producția internă se situează la un nivel superior celui al consumului autohton, furnizorii vor trebui să depoziteze gaze pentru sezonul de iarnă, potrivit noii legislații.
Petromidia, rafinăria deținută de Rompetrol Rafinare, companie controlată de grupul KazMunaiGaz (KMG), va putea importa în continuare țiței din Rusia, cu condiția ca acesta să fie de proveniență kazahă, reiese din textul celui de-al șaselea pachet cu sancțiuni impuse Rusiei, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. În schimb, Petrotel, rafinăria deținută de Lukoil în România, va trebui să găsească surse alternative de alimentare cu țiței, non-ruse, începând cu data de 5 decembrie 2022 dacă vrea să-și continue activitatea, spre deosebire de rafinăria pe care gigantul rus o deține în Bulgaria la Burgas, care este exceptată până pe 31 decembrie 2024.
Uniunea Europeană recunoaște, în textul celui de-al șaselea pachet cu sancțiuni impuse Rusiei, că există riscul unei întreruperi a aprovizionării cu țiței în porturile din Marea Neagră și „recomandă” ca statele membre „să acționeze în spiritul solidarității și al cooperării regionale”.
Explozia prețurilor gazelor pe piața angro, vremea mai blândă de la finalul acestei ierni și declanșarea războiului din Ucraina au condus la o reducere a consumului de gaze din România cu 14% în primele 5 luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Producția a scăzut și ea, însă cu numai 5,1%, în special ca urmare a declinului natural, zăcămintele autohtone fiind unele trecute de maturitate.