A treia generație a SUV-ului Dacia Duster s-a lansat în 2024, fiind anunțate prețurile la început de an, iar startul livrărilor a început în luna iunie. Schimbul între generații s-a făcut, practic, la jumătatea anului, iar prețurile au beneficiat, peste vară, și de o ofertă foarte bună, astfel că Dacia poate spune că a demarat cu succes vânzarea noului model. Surprinzător sau nu, deși mulți români s-au plâns de prețurile majorate ale noii generații, datele Dacia arată că, până acum, au fost alese preponderent versiunile cele mai scumpe.
Investițiile Stellantis în platforma accesibilă Smart Car încep să dea rezultate, odată cu lansarea celui de-al treilea SUV dezvoltat pe această platformă, care va avea atât propulsii simple, mild-hybrid, cât și electrice, de asemenea la prețuri mici.
Dacia a încheiat un an cu rezultate bune, chiar dacă pe unele segmente a înregistrat scăderi sau întârzieri. În România, lansarea noului Duster a avut loc cu succes, în timp ce Spring, modelul electric, a suferit destul de mult din cauza întârzierii lansării noii generații, dar și a tichetului Rabla Plus care s-a redus. Mihai Bordeanu, Managing Director Dacia Brand South Eastern Europe și Country Head Romania, spune însă că este nevoie de unele modificări de legislație, pentru a încuraja achiziția de mașini noi, inclusiv electrice, printre aceste măsuri fiind și introducerea de taxe mai mari pentru mașinile vechi și creșterea valorii tichetului Rabla la electrice.
Viitorul mașinilor, va fi, cel mai probabil, unul electric, iar tehnologia de propulsie bazată pe baterii va merge inevitabil și către vehiculele off-road. Deocamdată, însă, prea puține modele complet electrice cu performanțe avansate în off-road au fost lansate pe piață. Audi își încearcă norocul cu propriul model.
Strategia multi-energie adoptată de Toyota nu este doar una care are ca scop întârzierea implementării propulsiei electrice, ci ia în serios dezvoltarea pentru viitor de noi motoare cu combustie mai eficiente, ca alternativă la o posibilă electrificare eșuată.