UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2023

Uniunea Europeană urmează să propună un nou pachet de sancțiuni pentru a restricționa și mai mult capacitatea Moscovei de a-și susține invazia din Ucraina, potrivit Bloomberg, care citează persoane la curent cu proiectul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Măsurile vor include noi interdicții extinse de export pentru o serie de produse, tehnologii și componente care au fost identificate în armele rusești folosite în Ucraina.

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, intenționează să propună, de asemenea, măsuri de export care vizează vehiculele grele - inclusiv camioanele și mașinile utilizate în mod normal în sectoarele forestier și agricol -, precum și posibile restricții de import pentru cauciucul și asfaltul rusesc, au declarat sursele menționate.

De frică sau pentru bani, producătorii occidentali de bunuri de larg consum au rămas în Rusia CITEȘTE ȘI De frică sau pentru bani, producătorii occidentali de bunuri de larg consum au rămas în Rusia

Potrivit acestora, pachetul de măsuri nu a fost încă propus în mod oficial și poate suferi modificări. Sancțiunile UE au nevoie de sprijinul tuturor statelor membre pentru a fi adoptate.

Ambasadorii vor discuta măsurile în cursul acestei săptămâni, cu scopul de a aproba pachetul până la 24 februarie, când se împlinește un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Pachetul de măsuri, al zecelea impus de UE de la invazia Rusiei în Ucraina, ar putea, de asemenea, să introducă sancțiuni pentru zeci de persoane și entități din Rusia.

Mai mult, UE ar putea introduce noi sancțiuni împotiva grupului de mercenari ruși Wagner. Franța a făcut presiuni pentru a sancționa grupul, potrivit surselor. Se estimează că Wagner controlează aproximativ 50.000 de soldați în Ucraina și este prezent, de asemenea, în țări din Africa Centrală și din regiunea Sahel.

GRAFIC Acțiunile Meta - cea mai bună zi din ultimul deceniu, pe fondul planurilor pentru creșterea eficienței CITEȘTE ȘI GRAFIC Acțiunile Meta - cea mai bună zi din ultimul deceniu, pe fondul planurilor pentru creșterea eficienței

Noul pachet va încerca să consolideze eforturile de blocare a celor care încearcă să ocolească sancțiunile UE, interzicând firmelor să vândă produse și tehnologii cheie către țări terțe, care le furnizează apoi Rusiei. De asemenea, pachetul ar urma să includă măsuri suplimentare privind dronele rusești și importurile de drone din Iran.

În paralel, UE pregătește noi sancțiuni împotriva Belarusului pentru rolul său în susținerea războiului Rusiei din Ucraina, aliniind restricțiile impuse Minskului la cele impuse Moscovei, a relatat anterior Bloomberg.

Comisia Europeană ar putea propune, de asemenea, sancțiuni pentru mai multe bănci, dar unele națiuni se opun acestei măsuri, au mai arătat sursele menționate.

Este puțin probabil ca UE să vizeze compania rusă de energie nucleară Rosatom în cadrul nului pachet de măsuri, deoarece mai multe state membre se opun, a precizat una dintre sursele citate. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat direct pe liderii UE săptămâna trecută să impună împotriva asupra companiei, susținând că aceasta este responsabilă de preluarea centralei nucleare din Zaporizhzhia și de luarea de ostatici a muncitorilor și deportarea copiilor acestora în Rusia.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
sanctiuni rusia
razboi ucraina
comisia europeana