Coronavirus: Piața muncii din SUA, prima scădere după o perioadă record de 113 luni de creștere

Coronavirus: Piața muncii din SUA, prima scădere după o perioadă record de 113 luni de creștere
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 apr 2020

Piața americană a muncii a scăzut, în martie, pentru prima dată după o perioadă record de creșteri, de 113 luni. Astfel, economia americană a pierdut 701.000 de locuri de muncă în martie, cel mai mare declin în 11 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În februarie, economia SUA adăugase 275.000 de locuri de muncă. Locurile de muncă din Statele Unite au fost în urcare din octombrie 2010 în prezent, record istoric de creșteri lunare.

Potrivit datelor publicate acum de Departamentul american al Muncii, rata șomajului a urcat la 4,4%, de la minimul ultimilor 50 de ani, de 3,5%.

România a menținut în februarie cea mai mare creștere anuală a comerțului cu amănuntul din UE CITEȘTE ȘI România a menținut în februarie cea mai mare creștere anuală a comerțului cu amănuntul din UE

Totuși, datele oficiale din martie nu reflectă decât parțial efectul pandemiei, având în vedere că raportul se bazează pe un sondaj efectuat în primele două săptămâni ale lunii. În realitate, companiile americane au desființat milioane de posturi, definitiv sau temporar, tăieri de personal care se vor regăsi în raportul din luna aprilie. 

Numărul americanilor care au cerut ajutoare de șomaj a urcat la 6,65 milioane în săptămâna încheiată pe 28 martie, un nou record istoric săptămânal, în timp ce cererile de șomaj pentru ultima jumătate a lunii martie au însumat aproape 10 milioane, arată datele publicate ieri.

Aceste milioane de locuri de muncă pierdute se vor regăsi, cel mai probabil, în raportul privind piața americană a muncii din luna aprilie.

Economiștii estimează că peste 25 milioane de angajați își vor pierde locul de muncă în următoarele luni, cel puțin temporar.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
piata muncii
locuri de munca
coronavirus
somaj coronavirus
piata muncii su