Board-ul Volkswagen se reunește pentru un acord de 4 miliarde dolari cu Justiția SUA, după scandalul emisiilor poluante

Board-ul Volkswagen se reunește pentru un acord de 4 miliarde dolari cu Justiția SUA, după scandalul emisiilor poluante
scris 10 ian 2017

Board-ul Volksawgen se va reuni miercuri pentru a aproba un acord cu Departamentul de Justiție din SUA referitor la scandalul emisiilor poluante, care ar urma să includă penalități de circa 4 miliarde de dolari, au afirmat surse apropiate situației, pentru Reuters.

Constructorul auto și Departamentul de Justiție au purtat discuții intense în ultimele zile, în încercarea de a ajunge la un acord înainte de 20 ianuarie, când președintele Barack Obama își va încheia mandatul.

“În piață există percepția că Trump va fi un președinte imprevizibil și ar putea acționa împotriva companiilor străine. Acordul este costisitor, dar oferă claritate investitorilor și eliberează VW”, spune Juergen Pieper, analist la Bankhaus Metzler.

Ca parte a acordului, VW va fi nevoită să facă numeroase concesii și schimbări în activitate și să accepte să fie monitorizată de o entitate independentă.

În iulie 2015, VW a anunțat că va plăti 15,3 miliarde de dolari în SUA, suma incluzând 10 miliarde de dolari care vor ajunge la proprietari și fonduri pentru a stimula producerea autoturismelor ecologice. Pe de altă parte, CEO-ul companiei, Matthias Mueller, a respins solicitările ca producătorul auto să despăgubească clienții europeni așa cum s-a întâmplat în SUA.

Gigantul american de curierat UPS, cu operațiuni și în România, se extinde în Europa CITEȘTE ȘI Gigantul american de curierat UPS, cu operațiuni și în România, se extinde în Europa

Totodată, în această toamnă, Volkswagen a ajuns la un acord cu dealerii auto din Statele Unite, cărora a acceptat le plătească 1,2 miliarde dolari ca să renunțe la procesele legate de modelele care trișează testele mediu și 175 de milioane de dolari avocaților americani care au dat în judecată grupul german în numele proprietarilor a 475.000 de automobile, care au instalate dispozitive pentru falsificarea acestor teste.

În pofida scandalului emisiilor, vânzările grupului Volkswagen au urcat cu 12% în decembrie, aducând livrările anuale la un nivel record de 10,3 milioane de vehicule.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw
volkswagen
departament justie
sua
auto
trump
acord
amenda