FOTO & VIDEO Peugeot se luptă cu BMW în concepte, la CES. Inception este viziunea francezilor pentru mașinile electrice ale viitorului

FOTO & VIDEO Peugeot se luptă cu BMW în concepte, la CES. Inception este viziunea francezilor pentru mașinile electrice ale viitorului
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 9 ian 2023

Peugeot a dezvăluit la CES, în cadrul celui mai mare eveniment de tehnologie, Inception Concept, un studiu de design și tehnologie care aruncă în luptă cele mai avansate inovații ale industriei auto, pentru a atrage atenția asupra brandului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prezentat ca un manifest al Peugeot pentru epoca electrificării, Inception Concept „încorporează viziunea mărcii pentru viitorul vehiculelor electrice”, cu un design ultrasportiv și în același timp simplu. Se remarcă detaliile digitale, care înlocuiesc de jur împrejurul mașinii reperele fizice care altădată era nelipsite, precum grila sau farurile.

Și la interior, Peugeot Inception Concept aduce o arhitectură ce pare desprinsă din flmele SF, care este în măsură să sublinieze dorința francezilor de a urca rapid în ierarhie, acolo unde se găsesc mărcile premium.

A fost votată Mașina Anului în Lume pentru Femei CITEȘTE ȘI A fost votată Mașina Anului în Lume pentru Femei

De altfel, conincidență sau nu, Peugeot și BMW sunt singurele mărci care au prezentat câte un concept vizionar la CES, în fața americanilor, ceea ce reprezintă un mare avantaj, pentru francezi.

FOTO & VIDEO Peugeot se luptă cu BMW în concepte, la CES. Inception este viziunea francezilor pentru mașinile electrice ale viitorului

Peugeot spune că Inception va inspira viitoarele modele ale mărcii, începând din 2025, ceea ce înseamnă că o parte din detaliile conceptului vor începe să fie vizibile pe modelele electrice ce urmează a fi lansate.

„Peugeot este angajată în electrificarea gamei sale. În 2023, 100% din gama sa va fi electrificată, iar în următorii doi ani cinci noi modele electrice vor fi lansate. Ambiția noastră este simplă: să facem din Peugeot prima marcă electric din Europa, până în 2030. Obiectivul ambițios pavează drumul către o transformare radicală a mărcii. Aceasta se regăsește aastăzi în Peugeot Inception Concept care marchează o nouă eră”, a declarat Linda Jackson, CEO al Peugeot.

Conceptul a fost creat pe una dintre cele patru platforme ale Stellantis dedicate mașinilor electrice.

Acestea au fost gândite astfel încât să ofere o nouă arhitectură propulsiei electrice, cu spații noi destinate pasagerilor, inclusiv poziții și experiențe complet schimbate în habitaclu. STLA Large, platforma utilizată la Inception, va fi regăsită pe toate modelele de clasă mare ale grupului, și ea permite nu doar o lungime specifică acestei clase (5 metri), ci și o statură coborâtă (1,34 metri), care va asigura un centru de greutate de asemenea redus. Platforma introduce în același timp noi module ce vor fi regăsite pe modelele de serie: STLA Brain, STLA SmartCockpit și STLA Autodrive.

Din punct de vedere al arhitecturii electrice, Inception Concept are la bază un circuit pe 800 volți, fiind echipat cu o baterie de 100 kWh, care permite o autonomie de 800 km la o singură încărcare. Unul dintre secrete este și consumul foarte mic, anunțat de constructor. Cu 12,5 kWh/100 km, mașina intră direct în topul celor mai economice mașini electrice, însă realitatea de pe mașinile de serie ne va arăta dacă acest lucru este posibil. O tehnologie cu care Peugeot atrage atenția este și încărcarea prin inducție, care deocamdată nu este folosită pe nicio mașină de serie dar care ar putea deveni un standard în deceniul următor.

Dacia Sandero, cel mai vândut automobil în Spania, în decembrie. În Italia, Dacia a reușit o creștere importantă pe o piață în declin CITEȘTE ȘI Dacia Sandero, cel mai vândut automobil în Spania, în decembrie. În Italia, Dacia a reușit o creștere importantă pe o piață în declin

În privința motoarelor utilizate, Inception folosește două propulsoare, față – spate, care acționeză independent punțile și asigură o tracțiune integrală. Puterea combinată a acestora este de 680 CP (500 kW), cu o accelerație de la 0 la 100 km/h de numai 3 secunde.

Printre tehnologiile introduse de Inception și care se vor regăsi pe mașinile de serie avem și direcția electrică, așa numita steer-by-wire, care schimbă complet pardigma direcției mecanice, bazate pe roți dințate și coloană de direcție. Direcția electrică a intrat într-o nouă eră, odată cu noile tehnologii care asigură un control sigur și va contribui la simplificarea sistemelor esențiale ale mașinilor, dar și la reducerea efectelor accidentelor rutiere.

Printre schimbările radicale propuse de Inception se numără și dispariția bordului așa cum îl știm, crearea unui cockpit minimalizat, care se retrage atunci când mașina trece în regim de conducere autonomă, ceea ce conduce la o îmbunătățire semnificativă a vederii atât pentru șofer, cât și pentru pasageri.

FOTO & VIDEO Peugeot se luptă cu BMW în concepte, la CES. Inception este viziunea francezilor pentru mașinile electrice ale viitorului

FOTO & VIDEO Peugeot se luptă cu BMW în concepte, la CES. Inception este viziunea francezilor pentru mașinile electrice ale viitorului

viewscnt
Afla mai multe despre
peugeot inception
peugeot concept
peugeot electric
ces