Ieftinirea carburanților continuă. La cât au ajuns prețurile. Reducere de 80 de bani/l a prețului la pompă în ultima lună

 Ieftinirea carburanților continuă. La cât au ajuns prețurile. Reducere de 80 de bani/l a prețului la pompă în ultima lună
scris 2 aug 2022

Carburanții continuă să se ieftinească în România, în pofida unei volatilități ridicate a prețului internațional al petrolului Brent, probabil și ca urmare a reducerii consumului din ultimul timp, deși prețurile au scăzut în ultima lună. Liderul pieței autohtone de carburanți, OMV Petrom, a ieftinit marți motorina cu 5 bani pe litru, iar benzina, cu un ban pe litru, relevă date analizate de Profit.ro.

De la 1 iulie, data la care a intrat în vigoare reducerea de 50 de bani/l convenită de guvern și companii, prețul la pompă al carburanților a scăzut cu aproximativ 80 de bani, reprezentând o reducere de 10,5%, în cazul benzinei standard, și de 8,5%, în cazul motorinei standard.

Ministrul Transporturilor spune că sunt pregătite schimbări în conducerile companiilor de stat CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor spune că sunt pregătite schimbări în conducerile companiilor de stat

Prețul internațional al petrolului Brent, de referință pe piața europeană, a coborât marți dimineață la nivelul din urmă cu o săptămână, de 99,2 dolari/baril, după ce vineri atinsese un nivel de 106,3 dolari/baril.

Scăderea cererii autohtone de carburanți ar putea explicația evoluției prețurilor din ultima lună. Consumul de combustibili a avut în acest an o evoluție surprinzătoare. Astfel, în perioada ianuarie-martie, consumul de carburanți a crescut cu 7% în pofida faptului că în această perioadă s-a înregistrat cea mai mare parte a majorărilor de preț.

Nicușor Dan anunță 100.000 de locuri de parcare în centrul Bucureștiului în următorii doi ani CITEȘTE ȘI Nicușor Dan anunță 100.000 de locuri de parcare în centrul Bucureștiului în următorii doi ani

Prețul la pompă crescuse până la finalul lunii martie cu 28% (sau 1,75 lei/l) la benzina standard și cu 37% (sau 2,25 lei/l) la motorina standard. În trimestrul următor, prețurile carburanților au crescut doar cu aproximativ 50 de bani (creștere anulată în ultima lună de reducerea convenită de companii cu guvern) și, cu toate acestea, consumul nu a mai crescut, ci s-a redus cu 2%.

În prezent, în urma aplicării reducerii de 50 de bani, prețurile la pompă se situează aproximativ la nivelul celor de la începutul lunii aprilie.

În urma ieftinirilor de marți, un litru de benzină standard se poate cumpăra cu 7,77-7,84 lei/l în stațiile Petrom din capitală și cu 7,89-7,92 lei/l în cele OMV, în timp ce un litru de motorină costă 8,41-8,44 lei/l în stațiile Petrom și 8,49-8,52 lei/l în cele OMV. Prețurile cuprind și ieftinirea de 50 de bani/l convenite de guvern cu companii, care suportă doar jumătate din aceasta.

Și companiile concurente ale OMV Petrom au ieftinit carburanții în acest weekend.

Astfel, Lukoil a redus prețurile cu 4 bani/l la motorină și 7 bani/l la benzină, acestea ajungând în stațiile din capitală la un nivel de 8,47-8,50 lei/l, respectiv, 7,79-7,84 lei.l.

CONFIRMARE Aeroportul Băneasa - redeschis după o pauză de 9 ani. Trei companii vor deja să își mute cursele CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Aeroportul Băneasa - redeschis după o pauză de 9 ani. Trei companii vor deja să își mute cursele

Rompetrol a ieftinit atât motorina, cât și benzina cu 5 bani/l, prețurile de marți fiind de 8,52-8,57 lei/l, respectiv 7,88-7,93 lei/l.

Ieftiniri de un ban pe litru a efectuat și MOL, prețul unui litru de motorină standard ajungând la 8,53-8,60 lei, iar cel al unui litru de benzină standard, la 7,89-7,96 lei.

Până recent, situația pe piața carburanților a fost tensionată din regiune, unde cererea de combustibili este alimentată de cea din Ucraina, iar oferta afectată de închiderea a celor mai importante rafinării din zonă, cea temporară a MOL, din Ungaria, cu o capacitate anuală de 8 milioane tone, și cea de durată a OMV de lângă Viena, cu o capacitate de procesare de 10 milioane tone anual, de 2,5 ori peste cea a Petrobrazi (rafinăria deținută de OMV în România).

Funcționarea rafinăriei austriece la 20% din capacitate până în luna septembrie va aduce pierderi de 200 de milioane euro companiei austriece.

Guvernul austriac a decis să apeleze încă o dată la rezervele strategice pentru a evita o penurie. Importul de carburanți, inclusiv din România, nu au fost suficiente pentru ca mai multe stații din Austria să nu rămână fără motorină în urma accidentului de la începutul lunii iunie, în urma căruia 80% din capacitatea de procesare a rafinăriei Schwechat a devenit indisponibilă cel puțin până în luna septembrie.

Potrivit șefului diviziei Downstream Oil a OMV Petrom, Radu Căprău, compania din România a exportat în această perioadă în Austria produse semifinite și volume de benzină pe care de obicei le exporta în regiunea Mării Negre.

În ultima lună, stațiile din Viena au fost alimentate inclusiv cu carburanți aduși pe Rin și Dunăre din portul olandez Rotterdam, importurile din estul Austriei fiind afectate de situația tensionată de pe piața ungară, unde cererea este susținută de plafonarea prețului, iar oferta diminuată de oprirea rafinăriei Dunărea. Barjele cu carburanți destinați pieței austriece au parcurs astfel peste 1.500 km, pe Rin și Dunăre.
viewscnt
Afla mai multe despre
benzina
pret
omv
petrom
mol
lukoil
rompetrol
ieftiniri