Porsche SE aduce generația tânără a familiilor Porsche și Piech în conducere. Dividendele anunțate pentru 2017 depășesc 500.000 de euro

Porsche SE aduce generația tânără a familiilor Porsche și Piech în conducere. Dividendele anunțate pentru 2017 depășesc 500.000 de euro
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 12 mar 2018

Porsche SE, compania prin intermediul cărei familiile Porsche și Piech controlează Volkwagen Group, și-a lărgit Consiliul de Supraveghere pentru a face loc strănepoților fondatorului Ferdinand Porsche. Porsche SE a anunțat și un nivel record al dividendelor, de 1,76 euro pe acțiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Familiile Porsche și Piech, descendenți ai celebrului Ferdinand Porsche, își controlează afacerile cu automobile, Volkswagen Group și Porsche AG, prin intermediul unei companii de tip holding, companie europeană de tip SE. Acționari ai companiei sunt mai mulți membri ai celor două familii, care dețin 100% din drepturile de vot și 50% din acțiuni.

Celelalte 50% sunt deținute de investitori instituționali, fonduri de investiții, și nu au niciun drept de vot.

Înaintea adunării generale a acționarilor din luna mai, Porsche SE a anunțat că a mărit numărul de membri ai consiliului de administrație cu 4 persoane, din care 3 vor fi tineri membri ai familiilor Porsche și Piech. Un al cincilea nou membru va fi Siegfried Wolf, fostul CEO al Magna International, care îi va lua locul lui Hans Peter Porsche.

FOTO Jaguar E-PACE a fost lansat oficial pe piața din România, la un preț de 31.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Jaguar E-PACE a fost lansat oficial pe piața din România, la un preț de 31.000 de euro

Nepot al lui Ferdinand Porsche, Hans Peter, în vârstă de 77 de ani, a decis să se retragă și să lase locul copiilor. O altă plecare, în 2017, a fost cea a lui Ferdinand Piech, care s-a certat cu familia și a vândut rudelor sale întreg pachetul de acțiuni. Intrarea tinerilor în conducerea companiei Porsche SE și, implicit, în cconducerea VW Group, vine în acest context ca o împrospătare a conducerii companiei și o realiniere a viziunilor proprietarilor Porsche și Volkswagen la perioada de modernizare a automobilului.

Cei trei nou veniți respectă principiul distribuirii controlului între familiile Porsche și Piech, distribuție ce a pornit în urmă cu mai bine de 100 de ani, când s-au născut cei doi copii ai lui Ferdinand Porsche, Louise și Ferdinand. Luise s-a măritat cu Anton Piech și a dat naștere clanului Piech, prin cei patru copii ai săi, iar Ferdinand, a făcut, la rândul său, alți patru copii, respectând distribuția egală.

Cel mai în vârstă dintre noii membri este Josef Michael Ahorner, 58 de ani, nepot al Louisei Piech. Alături de el va intra în board-ul companiei Stefan Piech, 48 de ani, de asemenea, nepot al Louisei Piech, și Petere Daniell Porsche, 45 de ani, nepot al lui Ferdinand (Anton) Porsche. Aceștia se vor așeza la masa consiliului alături de veteranii Wolfgang Porsche, cel care a este considerat unul dintre cei mai activi membri ai familiei în afacerea cu mașini, Hans Michel Piech (tatăl lui Stefan, nou intrat), Ferdinand O. Porsche și Hans Peter Porsche (tatăl lui Peter Daniell, nou intrat)

Porsche SE a anunțat și rezultatul financiar pe care îl propunere spre aprobare în AGA din luna mai, cu o valoare a dividendelor de peste jumătate de miliard de euro. Valoarea dividendelor pentru o acțiune va fi, dacă va fi aprobată, de 1,76 euro (față de 1.01 euro anul trecut), ceea ce înseamnă că familiile Porsche și Piech vor încasa, la un loc, circa 270 de milioane de euro pentru exercițiul financiar 2017. Un membru al familiei care are 10%, de exemplu, va primi 27 de milioane de euro dividende corespunzătoare lui 2017.

Volkswagen va plăti angajaților un bonus de performanță de 4.100 de euro CITEȘTE ȘI Volkswagen va plăti angajaților un bonus de performanță de 4.100 de euro

Porsche SE deține 30,8% din Volkswagen AG, dar are 52,2% drepturi de vot. Controlul este exercitat în consiliul de administrație, unde se regăsesc mai mulți dintre membrii familiilor Porsche și Piech care conduc și Porsche SE. Profiturile obținute de VW Group au adus, anul trecut, venituri de 600 de milioane de euro companiei Porsche SE, potrivit datelor oficiale.

Valoarea acțiunilor Porsche SE a scăzut în ultima lună, de la un maxim de 78 de euro per acțiune în ianuarie (record pentru ultimii doi ani), la 66 de euro per acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche
familia porsche
piech
vw group
volkswagen