Procurorii germani inființează o echipă specială pentru analiza datelor ridicate de la birourile Volkswagen

Procurorii germani inființează o echipă specială pentru analiza datelor ridicate de la birourile Volkswagen
scris 16 oct 2015

Procurorii germani au anunțat vineri înființarea unei echipe speciale, de 20 de persoane, pentru analiza datelor ridicate în urma perchezițiilor la sediul central Volkswagen din Wolfsburg și la alte birouri aparținând grupului auto în cadrul anchetei privind utilizarea dispozitivelor de manipulare a emisiilor de gaze.

Procuratura din orașul german Braunschweig a efectuat, în data de 8 octombrie, mai multe percheziții la sediul central al VW și la alte birouri ale grupului, de unde au ridicat mai multe documente și suporturi de date digitale.

"Vorbim de tera, nu giga, de date, precum și de multe cutii cu documente pe suport de hârtie", a declarat  purtătorul de cuvânt al procuraturii din Braunschweig, Klaus Ziehe, citat de Asociated Press.

Ziehe a precizat că echipa de investigatori va ajuta la analiza datelor.

De cealaltă parte a Atlanticului, procuratura din Detroit și un departament din cadrul Ministerului de Justiție al SUA s-au alăturat unei investigații lansate de autoritățile federale după ce reprezentanții Volkswagen au recunoscut că au utilizat un soft ilegal pentru mascarea nivelului real al noxelor emise de mai multe modele diesel, potrivit MarketWatch.

Numărul birourilor federale implicate în anchetă, printre care agenția de mediu EPA și Comisia Federală pentru Comerț, sugerează că grupul auto și angajați ai acestuia ar putea fi puși sub acuzare pentru poluarea mediului înconjurător, dar și pentru înșelarea oficialilor guvernamentali și a consumatorilor.

Reprezentanții VW au refuzat să comenteze pe marginea anchetei din SUA, precizând doar că grupul cooperează cu toate autoritățile relevante.

Investigațiile au loc în contextul în care gupul VW este implicat într-un scandal uriaș privind nerespectarea standardelor de mediu, după ce EPA a acuzat Volkswagen că a utilizat un soft special pentru a falsifica rezultatele testelor referitoare la emisiile de gaze în cazul a 482.000 de vehicule diesel vândute în SUA.

Informația a fost confirmată ulterior de către reprezentanții Volkwagen, care au arătat că dispozitivul a fost instalat pe aproximativ 11 milioane de mașini la nivel mondial în ultimii cel puțin 7 ani, inclusiv în Europa. Dezvăluirile grupului german au condus la demisia directorului general al Volkswagen, Martin Winterkorn, și la lansarea unor investigații în diferite țări.

Joi, grupul german a anunțat că va rechema în service, la nivelul Uniunii Europene, 8,5 milioane de autovehicule diesel echipate cu dispozitive de manipulare a testelor de mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
vw
scandal
emisii
poluante
poluare
investigatie
ancheta