Surpriză: Alianța Renault - Nissan, inclusiv cu Dacia, a fost în martie cel mai mare constructor auto din lume, peste VW și Toyota

Surpriză: Alianța Renault - Nissan, inclusiv cu Dacia, a fost în martie cel mai mare constructor auto din lume, peste VW și Toyota
scris 10 mai 2017

Alianța Renault Nissan, împreună cu Mitsubishi, controlată de Nissan, a fost în luna martie cel mai mare grup auto din lume, potrivit unor date furnizate de producători și publicate de Jato Dynamics.

Cifrele analizate provin de pe 52 dintre cele mai importante piețe ale lumii și se referă la vânzările raportate de producători. Acestea arată că, în luna martie, Renault Group (inclusiv Dacia, Samsung Motors și Lada), plus Nissan plus Mitsubishi, au totalizat vânzări de aproape 1 milion de vehicule, depășind atât Volkswagen Group (968 mii vehicule), care trece printr-o perioadă de reașezare a vânzărilor , cât și Toyota (934 mii vehicule).

În mod normal, Renault și Nissan raportează separat vânzările și producția globală, nefiind o relație de subordonare sau control între cele două companii, ci doar una de tip “alianță”. Dacă Renault deține pachetul cel mai mare de acțiuni la Nissan (43,4%), Nissan este doar al doilea mare acționar la Renault (15%), după statul francez. Mai mult de jumătate din acțiunile Renault sunt tranzacționate pe piața liberă. În schimb, între Nissan și Mitsubishi relația este de subordonare, deoarece Nissan deține controlul cu cele 34% din acțiuni cumpărate anul trecut.

Dintre celelalte companii din topul global, cea mai afectată de toate aceste tranzacții și evoluții este General Motors, care a ajuns pe locul patru mondial, după ce, nu cu mulți ani în urmă, era liderul global al industriei auto. GM va coborî și mai mult în clasament, după ce vânzările Opel, care acum sunt calculate în contul americanilor, vor fi raportate la PSA.

Surpriză: Alianța Renault - Nissan, inclusiv cu Dacia, a fost în martie cel mai mare constructor auto din lume, peste VW și Toyota

Pe întreg trimestru, VW rămâne lider, cel puțin după cum arată datele provizorii. Vânzările raportate de Volkswagen Group la finalul perioadei ianuarie – martie au fost de 2,6 milioane de vehicule, în scădere ușoară față de anul trecut. Toyota a anunțat o creștere de circa 2 procente, la 2,3 milioane de vehicule. În Alianța Renault Nissan situația va fi definitivă după ce Nissan va face public bilanțul pe anul fiscal 2017 (1 aprilie 2016 – 31 martie 2017).

Sunt așteptate peste 1 milion de vehicule vândute. Deocamdată avem cifrele de la Renault Group, cu 873.678 vehicule (din care 112.457 au fost vândute de marca Dacia) și Mitsubishi, care a raportat 334.000 autovehicule vândute în perioada ianuarie – martie 2017 față de 328.000 înregistrate anul trecut.

La nivel global, în luna martie s-au vândut 8,38 milioane de vehicule, fiind înregistrată o creștere de 5 procente față de martei 2016. În trimestrul 1 au fost vândute 21,24 milioane de vehicule, în creștere cu 4,3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
nissan
mitsubishi
toyota
vw
piata auto