TABEL Ieftiniri. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei, la minimul ultimelor 9 luni, coborând aproape de zero

TABEL Ieftiniri. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei, la minimul ultimelor 9 luni, coborând aproape de zero

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 apr 2024

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins minimul ultimelor 9 luni, apropiindu-se de zero, după decizia de marți a liderului pieței distribuitoare de carburanți de a ieftini benzina cu 2 bani pe litru și motorina cu 4 bani pe litru., conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la 5 bani pe litru în unele stații Petrom și la 4 bani bani/l în unele stații OMV, după ce în luna noiembrie a anului trecut ajunsese și la 75 de bani pe litru.

Titi Aur cere autorităților un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere CITEȘTE ȘI Titi Aur cere autorităților un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere

În urma ieftinirilor de marți, prețul unui litru de motorină standard este în prezent de 7,42-7,45 lei/l în stațiile Petrom din capitală, în timp ce cel al benzinei standard este de 7,33-7,40 lei/l. În stațiile OMV dieselul costă 7,50-7,53 lei/l, iar benzina 7,45-7,49 lei/l.

Așa se face că în stația OMV de pe Șoseaua Chitilei, de exemplu, diferența dintre prețurilor celor 2 tipuri de carburanți a ajuna la 4 de bani/l, iar la cea Petrom din Băneasa la 5 de bani/l.

În majoritatea stațiilor Lukoil MOL și Rompetrol diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți era marți dimineață de 6 bani/l, însă, așa cum ne-au obișnuit, în orele următoare și companiile concurente, MOL, Rompetrol și Lukoil, vor efectua probabil o mișcare de preț similară celei a liderului pieței.

Evoluția prețurilor carburanților în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor carburanților în stațiile din capitală

Comparativ cu prețurile poracticate la începutul lunii aprilie, OMV Petrom a ieftinit motorina cu 3 bani/ și a scumpit benzina cu 13 bani/l

La începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei, după care, în urma evoluției cererii sezoniere, atât locale, cât și continentale și regionale, în luna noiembrie, diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l.

În urmă cu 2 ani, însă, în luna octombrie 2022, aceasta se situase și la peste 1,5 lei/l.

Ultima dată când diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți s-a situat sub 20 de bani/l a fost la finalul lunii august a anului trecut.

Cotațiile țițeiului Brent se situează marți dimineață cu 4 dolari pe baril sub cel mai înalt nivel din ultimele 6 luni, la 87,5 dolari/baril.

 

România, ca și celelalte state europene, este importatoare netă de motorină.

Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an

Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an

Cererea sezonieră de motorină este mai ridicată iarna, când combustibilul diesel este utilizat și în alte scopuri (încălzire, generatoare etc) în special de către vecinii ucraineni, care importă motorină prin România.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
benzină
motorină
ieftiniri
omv
petrom
mol
rompetrol
lukoil