TABEL Scumpire semnificativă a carburanților. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la 20 de bani

TABEL Scumpire semnificativă a carburanților. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la 20 de bani

Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 5 apr 2024

Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a scumpit în ultimele 2 zile atât benzina, cât și motorina, cu 8 bani/l, prețul benzinei ajungând în apropierea celui maxim al ultimului an, înregistrat în septembrie 2023. Țițeiul Brent este în plină apreciere, situându-se în apropierea celor mai ridicate cotații ale ultimelor 6 luni, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, la 20 de bani pe litru, după ce în luna noiembrie a anului trecut ajunsese și la 75 de bani pe litru.

Dacia atinge o cotă de piață record în Germania. Sandero, numărul 3 pe segmentul de clienți privați. Spring, numărul 2 la electrice CITEȘTE ȘI Dacia atinge o cotă de piață record în Germania. Sandero, numărul 3 pe segmentul de clienți privați. Spring, numărul 2 la electrice

În urma scumpirilor de vineri, prețul unui litru de motorină standard este în prezent de 7,45-7,48 lei/l în stațiile Petrom din capitală, în timp ce cel al benzinei standard este de 7,20-7,27 lei/l. În stațiile OMV dieselul costă 7,53-7,56 lei/l, iar benzina 7,32-7,36 lei/l.

Așa se face că în stația OMV de pe Șoseaua Chitilei, de exemplu, diferența dintre prețurilor celor 2 tipuri de carburanți a ajuna la 20 de bani/l, iar la cea Petrom din Băneasa la 21 de bani/l.

Tot 20 de bani este diferența de preț și în majoritatea stațiilor MOL și Rompetrol. Cel mai mare ecart între cele 2 prețuri este înregistrat în stațiile Lukoil, unde ajunge la 25 de bani/l.

Evoluția prețurilor carburanților în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor carburanților în stațiile din capitală

Așa cum ne-au obișnuit, în orele următoare și companiile concurente, MOL, Rompetrol și Lukoil, vor efectua probabil o mișcare de preț similară.

La începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei, după care, în urma evoluției cererii sezoniere, atât locale, cât și continentale și regionale, în luna noiembrie, diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l.

În urmă cu 2 ani, însă, în luna octombrie 2022, aceasta se situase și la peste 1,5 lei/l.

Ultima dată când diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți s-a situat sub 20 de bani/l a fost la finalul lunii august a anului trecut.

Cotațiile țițeiului Brent se situează vineri dimineață în aptopierea celui mai înalt nivel din ultimele 6 luni, la puțin peste 91 dolari/baril.

O reuniune ministerială a OPEC+ a menținut neschimbată politica privind producția de petrol și a presat unele țări să sporească respectarea reducerilor de producție, o decizie care a dus prețurile internaționale ale țițeiului la cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, la aproape 90 de dolari pe baril.
Prețurile sunt susținute și de așteptările că ratele dobânzilor din marile economii vor scădea până în vară.

În plus, România, ca și celelalte state europene, este importatoare netă de motorină.

Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an

Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an

Cererea sezonieră de motorină este mai ridicată iarna, când combustibilul diesel este utilizat și în alte scopuri (încălzire, generatoare etc) în special de către vecinii ucraineni, care importă motorină prin România.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
benzină
motorină
ieftiniri
omv
petrom
mol
rompetrol
lukoil