Problema creditelor în franci elvețieni s-ar putea apropia de un deznodământ mai favorabil băncilor și în Polonia

Problema creditelor în franci elvețieni s-ar putea apropia de un deznodământ mai favorabil băncilor și în Polonia
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 feb 2017

În piața financiară din Polonia există o ușurare, după ce partidul de guvernământ a lăsat să se înțeleagă că și-a schimbat optica privind conversia creditelor în franci elvețieni. Dacă până acum povara pentru pierderile rezultate din stocul de credit în franci echivalent cu 36 miliarde dolari ar fi urmat să cadă numai în sarcina băncilor, acum o parte din costuri ar putea fi transferate către debitori.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Acțiunile bancare listate pe bursa de la Varșovia au atins după un raliu consistent un maxim al ultimelor 18 luni, după ce partidul la putere a sugerat că își schimbă planurile inițiale de a transfera pierderile rezultate din creditarea în franci exclusiv către băncile poloneze, transmite Financial Times. Soluția pentru conversia celor mai bine de jumătate de milion de împrumuturi în franci în valoare echivalentă de 36 miliarde dolari preconizată de guvern era ca întregile costuri să fie asumate de instituțiile de credit.

Temerea era că o astfel de rezoluție ar putea împinge Polonia către o criză financiară majoră. „Guvernul nu poate acționa, spre exemplu, în așa fel încât să zguduie sistemul bancar deoarece aceasta i-ar afecta pe toți cetățenii și nu numai pe cei care au accesat credite în franci”, a declarat vineri Jaroslaw Kaczynski, șeful Partidului Lege și Justiție, de orientare conservatoare, eurosceptică. „Nici un guvern în niciun fel de circumstanțe nu ar putea face așa ceva”, a adăugat el.

Curtea Constituțională a admis contestația Guvernului la legea conversiei creditelor în franci elvețieni CITEȘTE ȘI Curtea Constituțională a admis contestația Guvernului la legea conversiei creditelor în franci elvețieni

Noile declarații vin să ridice din presiunea asupra instituțiilor de credit din Polonia, afectate de impactul preconizat al unei eventuale conversii la curs istoric în condițiile în care ratele creditelor contractate în franci s-au dublat ca urmare a aprecierii monedei helvete față de zlotul polonez.

Deși Kaczynski nu deține o poziție oficială, totuși este de așteptat ca prin poziția sa în partidul de guvernământ să influențeze instituțiile care vor fi factori de decizie în soluționarea problemei creditelor în franci elvețieni.

Este o răsuflare de ușurare pentru acționarii băncilor. Indicele pentru titlurile bancare al bursei de la Varșovia pusese 3% încă de la jumătatea zilei de vineri, depășind maximul precedent din iunie 2015. Liderul pieței bancare PKO BP a crescut cu 3%, acțiunea băncii BZWBK, controlată de Banco Santander din Spania, a urcat cu 2,5%, iar mBank, instituție controlată de Commerzbank din Germania au avut un salt de 6,5%.

Indicele bancar se prăbușise în luna ianuarie a anului trecut la un minim al ultimilor 5 ani în contextul în care planul guvernului de orientare naționalistă din Polonia presupunea ca sistemul bancar să suporte povara creditării greșite din deceniul trecut prin conversia împrumuturilor ipotecare contractate în franci în moneda națională a Poloniei, dar și printr-o nouă taxă pe activele bancare.

În august 2016, guvernul a susținut o inițiativă pentru conversia integrală a creditelor din franci în zloți, însă a ordonat ca acest proces să fie unul gradual, voluntar, costurile pentru sistemul bancar fiind estimate la 1 miliard de euro. Conversia creditelor ipotecare în franci fusese în 2015 una dintre promisiunile electorale ale șefului partidului Kaczynski și a președintelui Andrzej Duda.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
franci elvetieni
credite
banci
jaroslaw kaczynski
bursa