Început de an “verde” pe bursele europene. Acțiunile urcă aproape de maximul istoric

Început de an “verde” pe bursele europene. Acțiunile urcă aproape de maximul istoric
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 2 ian 2020

Acțiunile europene se tranzacționează aproape de valorile record istorice în prima sesiune bursieră a anului, susținute de optimismul generat de acordul comercial dintre SUA și China, precum și de decizia băncii centrale chineze privind suplimentarea cu peste 100 de miliarde de dolari a resurselor financiare pentru băncile comerciale, în încercarea de a stimula economia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se aprecia cu 1,02% în jurul orei 15:00 (ora României), la 420,10 puncte, după ce anterior a atins un maxim intraday de 420,31 puncte, foarte aproape de recordul istoric de 420,71 puncte înregistrat în decembrie.

Indicele DAX al bursei de la Frankfurt a urcat cu 0,92%, o dinamică similară fiind consemnată și pentru indicele FTSE 100 de la Londra. Pe bursa de la Paris, indicele CAC 40 se aprecia cu 1,32%, indicele FTSE MIB de la Milano era în urcare cu 1,40%, iar indicele IBEX 35 de la Madrid cu 1,55%.

GRAFICE Creditul pentru firme scade. Revenire ușoară a împrumuturilor pentru consum, accelerare a celor pentru locuințe, care ating din nou cel mai bun ritm din an CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditul pentru firme scade. Revenire ușoară a împrumuturilor pentru consum, accelerare a celor pentru locuințe, care ating din nou cel mai bun ritm din an

După un finiș în forță în 2019, acțiunile europene și-au reluat creșterea în prima sesiune de tranzacționare a anului, sprijinite de reînnoirea optimismului privind atenuarea disputelor comerciale dintre SUA și China. Președintele american, Donald Trump, a anunțat că un prim acord cu China va fi semnat pe 15 ianuarie, iar negocierile pentru cea de a doua “etapă” a acordului sunt programate să înceapă în curând.

La sentimentul pozitiv din piețe a contribuit și decizia Băncii Populare Chineze de a reduce ratele rezervelor minime obligatorii pentru băncile comerciale, mutare menită să susțină dezvoltarea economiei reale și scăderea costurilor de finanțare. Ratele rezervelor minime obligatorii vor fi tăiate cu 50 de puncte de bază din 6 ianuarie, ceea ce va duce la eliberarea a circa 800 miliarde de yuani (114,6 miliarde dolari) pe piața interbancară, potrivit MarketWatch.

Acțiunile bancare au dat tonul creșterilor în ședința de joi, în frunte cu băncile germane Commerzbank (+5,7%) și Deutsche Bank (+5%). Titlurile grupului bancar irlandez AIB Group s-au apreciat cu 4,9%, iar acțiunile procesatorului de plăți Wirecard au urcat cu 4,6%.

Pe partea de scăderi, titlurile Tullow Oil s-au depreciat cu 8,3%, după ce multinaționala britanică de petrol și gaze a anunțat că va abandona o sondă de explorare din Guyana, deoarece resursele comerciale identificate sunt mult mai mici decât se estima inițial.

Acțiunile Tullow Oil au pierdut aproximativ două treimi din valoare în ultima lună, în condițiile în care compania și-a revizuit țintele de producție și a suspendat acordarea dividendelor către acționari.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
burse europene
acord comercial sua china