Corecția tehnică pe acțiunile Fondul Proprietatea trage bursa în jos

Corecția tehnică pe acțiunile Fondul Proprietatea trage bursa în jos
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 mar 2017

Cea mai mare dintre titlurile lichide listate la BVB a închis azi ușor peste referință, însă corecția tehnică de 4,67% pentru titlurile Fondului Proprietatea după trecerea ultimei zile în care deținerea dădea dreptul la restituirea de aport la capitalul social de 0,05 lei/acțiune a determinat trecerea indicilor „pe roșu”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La Bursa de Valori București am consemnat azi o ședință de deprecieri la nivelul indicilor, în acord cu ceea ce s-a întâmplat în Europa unde indicele sintetic Euro Stoxx 50 a pierdut 0,47%, potrivit Bloomberg. A fost și comportamentul piețelor mature: -0,33% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,46% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,57% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

La nivel regional, ziua a fost neconcludentă, cu o apreciere de 0,14% a indicelui PX de la Praga, o alunecare marginală sub referință, de 0,04% pentru indicele BUX de la Budapesta și un recul mai consistent, de 0,70% pentru indicele WIG20 de la Varșovia. O dinamică similară  avut-o la București și indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 7.923,39 puncte o zi în care și indicele BET Plus a coborât cu 0,73%.

EXCLUSIV Tranzacțiile în marjă și vânzările în lipsă mai au de așteptat. Proiectul românesc pentru o contraparte centrală este suspendat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacțiile în marjă și vânzările în lipsă mai au de așteptat. Proiectul românesc pentru o contraparte centrală este suspendat

Fotografia de la nivelul indicilor nu reflectă neapărat ce s-a întâmplat la BVB. Emitentul cu cele mai mari tranzacții, de 11,85 milioane lei, reprezentând 38,61% din rulajul de 30,77 milioane lei (6,79 milioane euro) al pieței de acțiuni, Banca Transilvania (TLV) a avut o zi pozitivă, prețul de închidere de 2,7700 lei/acțiune, fiind cu 0,54% peste referința de vineri, dar și un maxim istoric ce conferă instituției de credit o captalizare bursieră de 10,10 miliarde lei (2,23 miliarde euro). De altfel, din primele 10 cele mai tranzacționate titluri, nu mai puțin de 8 au închis „pe verde”.

Fondul Proprietatea, o corecție cât toată bursa

Explicația deprecierii de azi de la nivelul indicilor este în corecția tehnică drastică a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), cu 4,67%, după ce la finele săptămânii s-a cosumat și ultima zi în care acestea ofereau dreptul la returnarea de cash din aportul la capitalul social în valoare de 0,05 lei/acțiune, în baza votului acordat la Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din octombrie 2016. Prețul de închidere de astăzi de 0,8770 lei/acțiune este cu 3,62% sub prețul de 0,9100 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare derulată de Fond și programată a se închide la data de 20 martie.

Într-o intrevenție pentru Profit.ro managerul FP din partea companiei de administrare Franklin Templeton avertiza că până la final va avea sens subscrierea și că depășirea prețului ofertei de accelerare a programului de răscumpărări era pasageră până la corecția de preț rezultată din calculele investitorilor cu privire la încasarea celor 0,05 lei/acțiune reprezentând returnarea de aport la capitalul social.

Randament net al dividendului pentru acțiunile SIF Transilvania

Având o pondere importantă în structura indicilor de la BVB, acțiunea FP a tras în jos întreaga piață. Cel mai mult a avut de suferit indicele financiar BET-FI care a pierdut 1,47%, până la nivelul de 31.431,48 puncte.

Tot din componența sa, cel mai lichid dintre titlurile SIF a fost cel al SIF Transilvania (SIF3), cu transferuri de aproximativ 511.000 de lei, în ziua în care societatea și-a publicat convocatorul pentru Adunarea Generală a Acționarilor și a făcut propunerea de repartizare a profitului. Astfel, SIF Transilvania ar urma să vireze către acționari suma cumulată de 43,68 milioane lei sub formă de dividende, reprezentând 63,49% din profitul net de 68,80 milioane lei obținut în 2016Dividendului brut este de 0,02 lei/acțiune, care, calculat la nivel net și raportat la prețul de 0,2525 lei/acțiune al închiderii de azi pentru titlurile cu simbolul SIF3, oferă un randament net de 7,52%.

Creștere de 8% pe titlurile Turbomecanica ce au o valoare dublă față de acum 5 luni

Într-o zi fără tranzacții speciale în piața deal, pe locul 2 în topul rulajelor, cu transferuri însumând 4,62 milioane lei, s-au aflat titlurile Electrica (EL) care au staționat pe nivelul de referință al sesiunii de vinerea trecută de 14,20 lei/acțiune. Tot din sectorul energetic, al cărui indice BET-NG a închis în urcare cu 0,13%, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au apreciat cu 0,18%, până la prețul de 28,35 lei/acțiune pe volume echivalente cu 4,00 milioane lei.

Titlurile BTRD Groupe Societe Generale (BRD) au avansat cu 0,69%, până la prețul de 11,62 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,71 milioane lei. Reinem prin amplitudinea creșterii cotației, saltul de 8,23% al titlurilor Turbomecanica (TBM), până la prețul de 0,1315 lei/acțiune care conferă companiei o capitalizare bursieră 48,58 milioane lei (10,72 milioane euro), pe fondul unor schimburi peste media obișnuită a acestui emitent, de aproximativ 396.000 de lei. Acțiunile au o valoare dublă față de prețurile din octombrie 2016 când a fost inițiat trendul ascendent pe acest simbol.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
franklin templeton
greg konieczny
banca transilvania
electrica