Efectul avizării de către ASF a pieței derivatelor de la BVB. Mai este nevoie de Contrapartea Centrală

Efectul avizării de către ASF a pieței derivatelor de la BVB. Mai este nevoie de Contrapartea Centrală

Sursa foto. BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 feb 2024

Reglementatorul pieței de capital a autorizat piața derivatelor de la BVB ca piață reglementată. Aceasta ar urma să devină operațională odată cu funcționarea Contrapărții Centrale, de asemenea, în proces de avizare la ASF.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, BVB va putea promova produse precum vânzările în lipsă sau tranzacțiile în marjă, însă pentru ca acestea să devină lichide este nevoie ca riscul de contraparte să fie asigurat.

Jucătorii din piață ar urma să aștepte autorizarea proiectului de Contraparte Centrală (CCP) pentru a se angaja în noul tip de tranzacții sofisticate.

EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA”

„S-a autorizat piața. Cumva se așteaptă CCP-ul”, a explicat pentru Profit.ro momentul din dezvoltarea segmentului derivatelor Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București. „Odată ce CCP-ul va fi autorizat, va fi și piața autorizată.”

De asemenea, ASF a aprobat regulamentele și procedurile pieței reglementate Piața derivatelor pe active suport de tip financiar și alte tipuri de active administrată de BVB constând în Codul Bursei de Valori București – Piața derivatelor pe active suport de tip financiar și alte tipuri de active.

EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori

Dosarul de Contraparte Centrală a fost depus spre avizare la ASF în prima parte a anului trecut și încă de vara trecută au fost efectuate teste ale sistemelor cu brokerii. Soluția tehnică este furnizată din Italia, de grupul FTSE.

La finele anului trecut, conducerea executivă a BVB era optimistă privind autorizarea Contrapărții Centrale și avansa ca termen pentru lansarea pieței derivatelor prima parte a acestui an, urmând ca Bursa să promoveze instrumente derivate pe indici și acțiuni, precum și contracte futures pe energie, în baza înțelegerilor prealabile cu bursa de energie OPCOM.

ULTIMA ORĂ Profitul OMV Petrom a scăzut cu 61% anul trecut. Compania propune însă un dividend de bază în creștere cu 10% CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Profitul OMV Petrom a scăzut cu 61% anul trecut. Compania propune însă un dividend de bază în creștere cu 10%

Totuși, potrivit unor surse din piața de capital, procesul de aprobare ar putea fi împins dincolo de acest termen, la întâlniri de anul trecut Banca Națională a României arătând că este nevoie de toate precauțiile înainte de demararea Contrapărții Centrale. Reglementatorii atrag atenția că odată pornit, acest sistem trebuie este destinat să rămână funcțional.

Mutarea de acum a ASF este un pas în această direcție. „Este o autorizație primită, condiționată doar de aprobarea CCP-ului”, spune Tănase de la BVB. "Odată ce avem CCP-ul, avem și piața în același timp.”

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
adrian tanase
asf
contrapartea centrala