Worldcoin, proiect cripto cofondat de șeful OpenAI, s-a lansat oficial. Criptomoneda a urcat puternic în debutul tranzacțiilor

Worldcoin, proiect cripto cofondat de șeful OpenAI, s-a lansat oficial. Criptomoneda a urcat puternic în debutul tranzacțiilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 24 iul 2023

Worldcoin, proiect din domeniul criptomonedelor cofondat de directorul general al OpenAI, Sam Altman, a fost lansat oficial astăzi, cu ținta de a crea o rețea financiară “deținută de toată lumea”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Worldcoin constă într-o identitate digitală (World ID), pe care utilizatorul o obține în urma scanării irisului cu ajutorul unui dispozitiv denumit Orb și token-ul omonim ( Worldcoin - WLD), disponibil gratuit în statele și jurisdicțiile unde legislația permite. 

În mai, Tools for Humanity, compania din spatele proiectului, fondată de Sam Altman și Alex Blania, a atras 115 milioane de dolari pentru Worldcoin, în cadrul unei runde de finanțare condusă de Blockchain Capital.

România scapă de scumpirea Spotify CITEȘTE ȘI România scapă de scumpirea Spotify

Potrivit site-ul proiectului, în prezent, utilizatorii eligibili verificați pot solicita o criptomonedă Worldcoin gratuită pe săptămână, fără limită maximă.

“În urmă cu mai bine de trei ani, am fondat Worldcoin cu ambiția de a crea o nouă identitate și o rețea financiară deținută de toată lumea (...). În cazul în care va avea succes, credem că Worldcoin ar putea crește drastic oportunitățile economice, ar putea scala o soluție fiabilă pentru a distinge oamenii de inteligența artificială (AI) online, păstrând în același timp confidențialitatea, ar permite procese democratice globale și, în cele din urmă, ar arăta o cale potențială către un venit de bază necondiționat finanțat de AI”, se arată în descrierea proiectului semnată de Altman și Blania.

Criptomoneda WLD a început tranzacțiile la un preț de 0,15 dolari, conform Reuters. Cotațiile au urcat la un maxim intraday de 3,58 dolari pe platforma Binance în prima parte a zilei.

În jurul orei 16.40, WLD se tranzacționa la 2,60 dolari pe Binance.

Criptomoneda nu este disponibilă pentru persoanele din Statele Unite, din cauza restricțiilor de reglementare, și nici pentru locuitorii din Rusia, Siria, regiunile din Ucraina aflate sub ocupație rusă, Iran, Cuba și Coreea de Nord.

Oferta inițială de WLD este limitată la 10 miliarde de token-uri, potrivit Cărții albe a proiectului.

Anunț actualizat discret - YouTube Premium se scumpește. Situația din România CITEȘTE ȘI Anunț actualizat discret - YouTube Premium se scumpește. Situația din România

Lansarea de astăzi a constat în 143 de milioane de monede, din care 100 de milioane au fost împrumutate formatorilor de piață, iar restul au fost alocate investitorilor care au fost verificați cu ajutorul tehnologiei Orb în faza de pre-lansare, scrie Bloomberg.

Worldcoin are puțin peste 2 milioane de utilizatori verificați, departe de cei 1 miliard de utilizatori estimați la momentul prezentării proiectului.

Proiectul s-a confruntat cu critici din cauza riscurilor percepute în materie de confidențialitate.

În replică, Worldcoin spune că respectă pe deplin legile și reglementările privind colectarea datelor biometrice și transferul de date, inclusiv Regulamentul general european privind protecția datelor (GDPR). În Uniunea Europeană, Tools for Humanity se află sub supravegherea Oficiului de Stat Bavarez pentru Supravegherea Protecției Datelor.

Potrivit lui Alex Blania, care este și directorul general al Tools for Humanity, Worldcoin și-a îmbunătățit securitatea în urma a două probleme recente: furtul datelor de conectare în cazul unor operatori Worldcoin care erau însărcinați cu înscrierea de noi utilizatori și vânzarea pe piața neagră a World ID-urilor.

Blania a spus că impactul acestor incidente a fost minim și, pe lângă implementarea autentificării identității în doi pași, există acum și o funcție de securitate care poate detecta atunci când o autentificare este efectuată la o distanță geografică foarte mare de locul în care utilizatorul s-a înscris pentru un cont.

"Bineînțeles că vor exista fraude", a spus Blania, citat de Bloomberg. "Nu va fi un sistem perfect, mai ales la început".

 

viewscnt
Afla mai multe despre
worldcoin
criptomonede gratuite
sam altman
openai
scanare iris worldcoin
wld
pret worldcoin
lansare wld