EXCLUSIV Milionarul belgian Jan Van Geet intră pe piața bucureșteană a spațiilor de depozitare cu un mare proiect

EXCLUSIV Milionarul belgian Jan Van Geet intră pe piața bucureșteană a spațiilor de depozitare cu un mare proiect
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 11 mar 2020

Dezvoltatorul imobiliar VGP, fondat și controlat de milionarul belgian Jan Van Geet, este în curs de achiziție a unui teren de circa 25 de hectare în Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov) de la Willbrook, companie deținută indirect de cel mai bogat israelian, pentru primul parc logistic al companiei din zona Bucureștiului, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Anul trecut, dezvoltatorul imobiliar Willbrook, deținut de miliardarul Eyal Ofer, a vândut un teren de 19 hectare tot în Ștefăneștii de Jos celor de la CTP, într-o tranzacție estimată de Profit.ro la circa 6 milioane de euro. CTP va construi, pe lotul cumpărat, un parc logistic de circa 90.000 de metri pătrați ce va atrage o investiție de circa 60 milioane de euro.

Terenul pe care vrea acum să îl cumpere VGP este situat la intersecția autostrăzii A3 cu Centura Bucureștiului, în dreptul unei unități militare, și poate fi evaluat la circa 5 milioane de euro, pe baza tranzacțiilor realizate în zonă. Odată încheiată, aceasta ar urma să fie una dintre cele mai mari tranzacții cu terenuri, din perspectiva suprafeței.

Planul belgienilor este să înceapă la Ștefăneștii de Jos prin dezvoltarea speculativă a unei prime clădiri, adică fără a avea chiriași de dinainte stabiliți, potrivit surselor Profit.ro.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții VGP nu au transmis detalii suplimentare despre acest viitor proiect.

Investitorul poate ridica pe acest teren un parc logistic în suprafață de peste 110.000 de metri pătrați, a cărui dezvoltare ar necesita aproape 60 milioane de euro, potrivit calculelor Profit.ro.

Bosch ridică fabrică la Simeria, dar nu de mașini de spălat. Este posibilă schimbarea de destinație a investiției, spune cel care a intermediat vânzarea terenului CITEȘTE ȘI Bosch ridică fabrică la Simeria, dar nu de mașini de spălat. Este posibilă schimbarea de destinație a investiției, spune cel care a intermediat vânzarea terenului

Ultima tranzacția majoră cu teren în care a fost implicat VGP a fost în vara anului 2018 când a cumpărat 23 de hectare în spatele centrului comercial Hornbach Brașov, aproape de centura orașului și lângă producătorul de componente auto Autoliv, într-o tranzacție evaluată la circa 5 milioane de euro.

La sfârșitul anului trecut, VGP deținea pe piața românească un teren dedicat dezvoltării în suprafață de circa 87 de hectare, potrivit celui mai recent raport financiar al companiei. Belgienii sunt prezenți în trei orașe din România: Timișoara, Sibiu și Brașov. Parcul industrial VGP Timișoara dispune de circa 140.000 de metri pătrați închiriabili, iar cel din Sibiu a fost inițiat cu o primă clădire în suprafață de 16.000 de metri pătrați.

Valoarea portofoliului românesc de proprietăți al VGP era de 94 milioane de euro, la sfârșitul anului trecut, și reprezenta 3% din întregul portofoliul al grupului belgian.

EXCLUSIV Cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea se extinde în București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare dezvoltator de locuințe din Oradea se extinde în București

Jan Van Geet deține, prin firme controlate de el, aproape 34% din VGP, care este listată la bursa Euronext din Bruxelles și la Bursa din Praga. Averea familiei Van Geet este estimată la 273 milioane euro de publicația De Rijkste Belgen, ceea ce o plasează pe locul 78 în topul milionarilor belgieni.

O serie de milionari belgieni au ajuns să investească în România la recomandarea unor parteneri sau cu ajutorul unor antreprenori români. Aceștia au plasat până acum peste un miliard de euro în proprietăți românești. Printre ei se numără Patrick Van Den Bossche și Marc Lebbe – fondatorii Liebrecht & WooD, Steven Van Den Bossche și Carl Decoopman – proprietarii BelRom, familia De Pauw – proprietar al WDP, familia antreprenorului Jan De Clerck - proprietarul Alinso, familia Kerckhof – care deține Vabeld, Frank Donck de la Atenor sau fostul pilot de raliuri Yves Weerts.

Stocul spațiilor industriale și logistice din piața locală a depășit pragul de 4 milioane de metri pătrați, 90% din suprafață fiind concentrată în opt orașe mari din sudul, centrul și vestul României.

Bucureștiul este cea mai mare piață, cu aproape 1,9 milioane de metri pătrați și o pondere în stoc de circa 46%, fiind urmat de Timișoara, care a trecut pragul de 500.000 de metri pătrați, respectiv Ploiești, cu circa 370.000 de metri pătrați. De-a lungul ultimilor cinci ani, piața s-a dublat, în condițiile în care dezvoltatorii au livrat între 400.000 și 500.000 de metri pătrați/an, potrivit unui raport de piață realizat de Cushman & Wakefield Echinox.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
vgp
jan van geet
willbrook
ctp