FOTO Proprietățile ultra premium din Nordul Capitalei au ajuns la un preț record, peste anii de boom imobiliar

FOTO Proprietățile ultra premium din Nordul Capitalei au ajuns la un preț record, peste anii de boom imobiliar
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iun 2019

Proprietățile ultra premium din zona de Nord a Capitalei au ajuns la un preț mediu record pe metrul pătrat, de peste 4.000 de euro, valoare care nu a mai fost înregistrată nici în anii de boom imobiliar.

Eveniment Profit
Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.
Evenimentul va fi organizat cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto) si UniCredit Bank.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețul mediul pentru proprietățile ultra premium a atins cea mai mare valoare pe metrul pătrat pentru o locuință - 4.170 euro, cu mult peste cât valorau locuințele de lux înainte de criză. 47% dintre aceste locuințe ultra premium costă acum peste 4.000 de euro metrul pătrat, iar în unele cazuri depășesc chiar 7.000 de euro pentru un metru pătrat, arată datele Imoteca.

Grupul american Avon vinde centrul de distribuție din Chiajna, tranzacție tip sale & lease back CITEȘTE ȘI Grupul american Avon vinde centrul de distribuție din Chiajna, tranzacție tip sale & lease back

Proprietățile de lux au luat avânt în perioada 2012-2016 și au apărut datorită cererii în creștere an de an pentru acest tip de locuințe, cel mai puternic atuu al lor fiind zona în care sunt construite, majoritatea în nordul Capitalei, în zone precum Herăstrău - Șoseaua Nordului, Pipera, Băneasa, Primăverii, Aviatorilor, Floreasca, Kiseleff și Dorobanți.

"Chiar dacă piața imobiliară venea după o scădere din punct de vedere al prețurilor, acest lucru nu a încetinit construcția de locuințe ultra-premium. Din contră, au cunoscut o creștere în volum de la un an la altul. Pentru că aceste proprietăți sunt speciale, ele nu își pierd valoarea în timp, fiind amplasate în zone unde nu prea mai exista terenuri pentru construcții noi. Și atunci, o astfel de locuință este ca aurul pentru investitori sau pentru cei care vor să aibă siguranța că proprietatea va avea valoare și în viitor. Sunt zone unde pur și simplu aceste proprietăți nu se devalorizează", se arată în studiu.

FOTO Proprietățile ultra premium din Nordul Capitalei au ajuns la un preț record, peste anii de boom imobiliar

Anul acesta, locuințele de lux au atins apogeul din punct de vedere al prețurilor cerute pe metrul pătrat și, potrivit studiilor, prețul mediu pentru proprietățile fine living a ajuns la 4.170 de euro/metrul pătrat.

35% dintre proprietățile fine living au prețuri pe metrul pătrat între 4.000 euro și 4.400 euro, iar 11,5% costă între 5.300 euro/metrul pătrat și 5.609 euro/metrul pătrat.

Cele mai mici prețuri pentru astfel de locuințe nu scad sub 3.000 de euro. 24% costă între 3.000-3.500 euro/metrul pătrat. Mai puțin de o treime (29%) au valori între 3.700 euro și 4.000 euro/metrul pătrat.

FOTO JQ Development lansează un ansamblu de 10 vile de lux în nordul Capitalei CITEȘTE ȘI FOTO JQ Development lansează un ansamblu de 10 vile de lux în nordul Capitalei

"Deși prețul nu este principalul criteriu de selecție pentru locuințele de lux, cumpărătorii sunt dispuși să plătească sume cu multe zerouri pentru proprietatea care le place. Locația rămâne în continuare cel mai important punct de atractivitate, fiind urmată de suprafețe, facilități, renumele dezvoltatorului și profitul în cazul unei crize economice", se mai spune în raport.

Un apartament cu 2 camere ultra-premium, cu o suprafața de 52 metri pătrați, are o valoare medie peste 182.000 euro, în timp ce un apartament de 3 camere are un preț mediu de 450.000 de euro. În general, un astfel de apartament are o suprafață de 98 metri pătrați. Ceva mai generoase sunt apartamentele cu 4 camere, care au suprafețe ce ajung și la 140 metri pătrați, însă costul unei astfel de locuințe atinge 614.000 euro.

Pentru penthouse-uri sau duplexuri, prețul mediu pe unitate sare de 1.000.000 euro, mai exact 1.214.939 euro. De asemenea, și aici întâlnim suprafețe de 239 metri pătrați.

Un criteriu important este acela că, pentru apartamentele ultra-premium, terasele trebuie să fie mari. De aceea, 18% din proiecte dispun de terase cu suprafețe cuprinse între 94 metri pătrați până la 200 metri pătrați. Însă, cele mai multe proiecte, mai exact 35%, au terase cu suprafețe cuprinse între 23 metri pătrați și 32 metri pătrați.

FOTO Proprietățile ultra premium din Nordul Capitalei au ajuns la un preț record, peste anii de boom imobiliar

Cele mai multe proprietăți ultra premium se situează în nordul Capitalei, în zone precum Herăstrău - Șoseaua Nordului, Pipera, Băneasa, Primăverii, Aviatorilor, Floreasca, Kiseleff și Dorobanți. Acestea dispun de acces rapid la zone verzi, precum parcuri, lacuri, dar sunt și aproape de alte puncte de interes, precum polul de birouri. Locuințele ultra premium trebuie să ofere vederi unice, panormice, și să fie localizate în clădiri elegante, cu arhitectură deosebită.

FOTO Casa A. Papadopolu, construită în stil art deco, este pusă în vânzare de la 1,9 milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Casa A. Papadopolu, construită în stil art deco, este pusă în vânzare de la 1,9 milioane de euro

"Profilul cumpărătorului de locuințe de lux s-a schimbat. Aceștia sunt mai documentați în ceea ce privește piața, oferta și calitatea locuințelor, a costurilor de mentenanța și utilități, sunt mai pretențioși și mai atenți, se urmărește și un randament, o apreciere a proprietăților în timp. În cele mai multe cazuri, viitorii proprietari sunt dispuși să plătească un preț mai mare decât și-au propus inițial, pentru o proprietate ultra premium", mai arată studiul.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi apartamente
preturi case
apartamente nordul capitalei