Zelenski deplânge într-un interviu acordat WP că Ucraina va trebui să ”dea înapoi” în fața Rusiei. Putin, ”nebun”

Zelenski deplânge într-un interviu acordat WP că Ucraina va trebui să ”dea înapoi” în fața Rusiei. Putin, ”nebun”
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2024

Președintele ucraineană Volodimir Zelenski deplânge faptul că ”am pierdut șase luni”, în contextul în care un vast program de ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 60 de miliarde de dolari, este blocat în Congresul american de mai multe luni, dă asigurări că, fără această susținere, Ucraina va trebui să ”dea înapoi” în fața Rusiei și subliniază că, pentru a respinge forțele ruse, armata ucraineană are nevoie de ”armament suplimentar”, într-un interviu acordat cotidianului american The Washington Post (WP).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

”Am pierdut șase luni”, deplânge Volodimir Zelenski.

”Dacă nu există o susținere americană, asta înseamnă că nu avem apărare aeriană, nu avem rachete Patriot, nu avem bruiaje în războiul electronic, nu avem obuze de artilerie de 155 de milimetri. Asta înseamnă că vom da înapoi etapă cu etapă, pas cu pas”, trage el un semnal de alarmă în acest interviu acordat WP, scrie News.ro.

Vânzările cu amănuntul din Germania au scăzut în mod neașteptat în februarie CITEȘTE ȘI Vânzările cu amănuntul din Germania au scăzut în mod neașteptat în februarie

El cere rachete cu rază lungă de acțiune pentru a putea lovi ținte în Crimeea, un teritoriu ocupat de Rusia, din care acesta trimite avioane încărcate cu bombe în Ucraina.

Blocarea acestui ajutor a făcut Ucraina să piardă șase luni, consideră el.

”Nu mai putem pierde timp. Ucraina nu poate să fie o problemă politică între partide”, a apreciat el.

”Dacă Ucraina cade, Putin va împărți lumea”, dă el asigurări.

”DACĂ VOI NU O FACEȚI, RUSIA O VA FACE”

În așteptarea supunerii la vot a acestui ajutor militar, militarii ucraineni sunt nevoiți ”să rămână acolo unde sunt acum, în est” și să încerce să găsească ”un mijloc de a nu da înapoi”.

În pofida bombardamentelor rusești, Ucraina a reușit ”să stabilizeze situația”, iar dacă acesta rămâne așa, ar putea încerca să desfășoare o nouă contraofensivă mai târziu în acest an.

Însă, pentru a respinge forțele rusești, ea are nevoie de ”armament suplimentar”.

”Dacă nu luați măsuri de pregătire a unei noi contraofensive, Rusia o va face. Acesta este lucrul pe care l-am învățat în acest război: dacă voi nu o faceți, Rusia o va face”, dă asigurări Volodimir Zelenski.

Ca represalii la bombardamente rusești și în speranța stabilirii unei disuasiuni, Ucraina a atacat mai multe instalații energetice rusețti în ultimele săptămâni.

Reacția americană față de aceste acțiuni ”nu a fost pozitivă”, recunoaște Volodimir Zelenski.

Însă el se apără.

”Noi ne-am folosit dronele. nimeni nu poate să ne spună că nu putem (...). Dacă nu există apărare aeriană care să ne protejeze sistemul energetic, iar rușii îl atacă, întrebarea mea este: de ce nu putem să răspundem? Societatea lor trebuie să învețe să trăiască fără benzină, fără motorină, fără electricitate. Este echitabil”, declară el.

”PUTIN ESTE RUS, DAR NU E INTELIGENT”

Volodimir Zelenski consideră că Joe Biden este ”prudent” în furnizarea de armament, pentru că ”se teme de un atac nuclear rus”.

Însă președintele ucrainean consideră că Vladimir Putin nu-și va asuma riscul unui conflict nuclear, chiar dacă recunoaștye că este ”nebun” și că ”nimeni în lume nu vă poate spune 100% ceea ce va face”.

”Putin este rus, dar nu e inteligent. Atunci când te bați cu o perosană inteligentă este o luptă cu reguli. Dar când te bați cu o persoană rusă este întotdeauna periculos”, declară el.

Volodimir Zelenski consideră că Vladimir Putin trebuia să fie ”arestat” încă de când a ocupat Crimeea, în 2014.

”Europa voia să aibă securitate la frontieră și un comerț cu Rusia. Asta a deschis calea unui război cu Ucraina (...). El a cucerit Crimeea și nu a existat nicio reacție. Nimeni nu l-a respins. Nimeni nu l-a arestat”, deplânge el.

Volodimir Zelenski dă asigurări că el ar fi autorizat trimiterea de trupe americane în februarie 2022, pentru a descuraja invazia rusă în țara sa.

viewscnt
Afla mai multe despre
zelenski
razboi ucraina