Alina Sluser, consultant și expert în listări de produse în marile lanțuri de magazine, spune, la Profit.ro TV, că este esențial pentru companiile producătoare să ajungă „pe raft”, iar una dintre cele mai mai provocări în acest proces este „timpul de așteptare”, mai ales că “răbdarea nu este o virtute pentru mulți dintre noi”.
„La mine e o medie de două luni și jumătate, dar uneori e în funcție de diverse variabile. De exemplu, dacă se schimbă cumpărătorul în timpul negocierii, dacă apar modificări de preț de la producători sau din țara de import, dacă sunt niște analize care intervin în cadrul procesului de achiziție și ei au nevoie să calculeze mai multe rentabilități sau tot felul de lucruri, atunci procesul se întârzie din ce în ce mai mult.
Și, ca o limită maximă, așa la care am ajuns eu în experiența mea de 10 ani, de când mă ocup cu partea aceasta de listări, cel mai greu am încheiat un contract în 7 luni, cu unul dintre cei mai mari retaileri de pe piață. Eu lucrez și cu farmaciile și cu retailerii și cu benzinăriile și pot să spun că procesul cel mai de durată este intrarea în retail”, explică aceasta, adăugând că unul dintre motivele pentru care listarea unui produs pe rafturile marilor retaileri durează atât de mult ține de faptul că „este foarte bine calculat spațiul la raft”.
„Trebuie să fie cât mai rentabil cu putință și atunci, în funcție de câte branduri sunt pe polița respectivă sau pe gondole și pe rafturile lor, cu atât mai multe analize sunt necesare de făcut și chestia asta durează, adică nu se poate face de pe zi pe alta, că sunt mulți factori de luat în calcul”, spune aceasta.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Listările pot dura și mai puțin, în funcție însă de notorietatea unui brand și dacă retailerul respectiv este în căutarea acelui produs.
„Eu am listat chiar și în 3 săptămâni. Dacă ai un produs care are un raport calitate-preț foarte bun și care satisface o nevoie și nu o dorință și are un nivel de recurență foarte crescut, atunci putem vorbi despre un succes în ceea ce înseamnă listarea produsului respectiv. Adică aceste criterii duc la rezultate mai rapide, adică niște volume de vânzări foarte mari”, precizează Alina Sluser.

„Odată ce am ajuns acolo, este necesar să facem în așa fel încât să creștem brandul respectiv în relația cu retailerul în care ne-am listat și împreună să ajungem la obiectivele pe care ni le-am propus. Și aici putem vorbi de foarte multe aspecte, precum prețul de achiziție sau de producție a produsului respectiv.
Apoi, acțiunile de marketing pe care le facem în jurul produsului și în jurul companiei care reprezintă brand-ul. Sunt foarte multe variabile care ne pot accelera procesul sau ne pot împiedica în funcție de deschiderea, pregătirea și modificările care pot avea loc pe parcursul procesului de listare”, adaugă ea.

Alina Sluser mai spune și că intrarea pe rafturile unui mare retailer poate reprezenta pentru o companie și oportunitatea de a se extinde în afara granițelor țării.
„În cazul în care se reușește intrarea în retail, atunci poate fi facilitată pe anumite categorii expansiunea la nivel internațional, fie în regiunea din care face parte țara noastră în cadrul retailer-ului respectiv sau chiar și din alte țări unde lanțul este prezent”, afirmă aceasta.