Guvernul a schimbat calculul contribuției la pensii în caz de concediu medical, generând cazuri în care viitoarele mame pot avea venituri mai mici. Teodorovici promite că situația va fi reglată rapid

Guvernul a schimbat calculul contribuției la pensii în caz de concediu medical, generând cazuri în care viitoarele mame pot avea venituri mai mici. Teodorovici promite că situația va fi reglată rapid
scris 13 feb 2018

Guvernul a introdus un nou mod de calcul al contribuției la pensii pentru persoanele aflate în concediu medical, astfel încât să nu mai existe situația prin care contribuția la pensie este mai mare decât indemnizația pentru concediu medical. Modificarea poate conduce la situații în care viitoarele mame, mai ales cele cu venituri mari, să aibă o indemnizație mai mică, dar ministrul Finanțelor asigură că situația va fi reglată din această săptămână.

Modificarea a fost operată recent, cu intrare în vigoare din această lună, astfel că nu a generat încă numeroase efecte.

Modificarea operată de Guvern stabilește că, pe perioada în care șomerii beneficiază de concedii medicale și de indemnizații de asigurări sociale de sănătate, cu excepția cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând indemnizația de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază conform prevederilor legale.

EXCLUSIV Surpriză: Split TVA, sub semnul întrebării – Guvernul a fost nevoit să ceară derogare de la Bruxelles, Comisia Europeană se gândește dacă acceptă sau respinge noul sistem CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: Split TVA, sub semnul întrebării – Guvernul a fost nevoit să ceară derogare de la Bruxelles, Comisia Europeană se gândește dacă acceptă sau respinge noul sistem

Până în prezent, Codul Fiscal stabilea că, pe perioada în care șomerii beneficiază de concedii medicale și de indemnizații de asigurări sociale de sănătate, cu excepția cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând 35% din câștigul salarial mediu brut.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, admite că există "câteva spețe" în care viitoarele mame ar putea primi o sumă mai mică drept indemnizatie pentru copil ca efect al acestei modificări, dar asigură că problema va fi reglată din această săptămână.

"Am mers pe principiul ca nimeni să nu piardă, nimeni să nu aibă de suferit", susține ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
mame
concediu
indemnizatie