Împrumuturile statului au ajuns la 9,5 miliarde euro după primele trei luni. În martie, Finanțele au beneficiat de intervenția stabilizatoare a BNR, dar dobânzile au continuat să crească

Împrumuturile statului au ajuns la 9,5 miliarde euro după primele trei luni. În martie, Finanțele au beneficiat de intervenția stabilizatoare a BNR, dar dobânzile au continuat să crească
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 4 apr 2022

Statul a împrumutat de la bănci și investitori, prin vânzarea de obligațiuni, 4,7 miliarde de lei în martie, o lună dificilă, în care dobânzile au continuat să urce, iar BNR a considerat că este necesar să transmită un semnal de încredere pieței de titluri de stat. Cu cele 4,7 miliarde de lei, totalul pentru primele trei luni a ajuns la 37,3 miliarde lei. În cazul în care sunt luate în calcul și cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) care au intrat în ianuarie în contul statului din componenta de împrumut a PNRR, împrumuturile pentru primele trei luni ajung la suma de 46,9 miliarde lei (9,48 miliarde euro).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statul a luat în ianuarie o sumă lunară record prin emisiuni de obligațiuni, 28,9 miliarde lei, la care se adaugă și cele 1,94 miliarde de euro (9,6 miliarde lei) împrumutate din PNRR. Ministerul Finanțelor, responsabil de contractarea creditelor de către stat, a început în forță anul acesta, după ce pe finalul anului trecut a fost nevoit să renunțe la o ieșire programată pe piața externă pentru un împrumut, din cauza crizei politice. Profit.ro a relatat despre situația mai încordată a finanțelor statului din luna decembrie.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

De ce este important: Statul împrumută pentru a acoperi deficitul bugetar, diferența dintre cheltuielile mai mari și veniturile mai mici, precum și pentru rostogolirea datoriei care ajunge la scadență. Trezoreria Ministerului Finanțelor organizează pe parcursul unui an emisiunile de obligațiuni pe piața internă și pe cea externă, astfel încât finanțarea să decurgă cât mai ușor și la dobânzi cât mai bune. Criza politică de anul trecut a blocat o ieșire pe piețele externe programată de Finanțe pentru finalul anului. La momentul instalării noului guvern, s-a considerat că fereastra de oportunitate pentru un astfel de împrumut a fost depășită în 2021, dar a avut lor în ianuarie 2022.

Ce s-a întâmplat în martie

Trezoreria a împrumutat 4,67 miliarde lei în martie, însă un aspect neobișnuit este că Ministerul Finanțelor a redus programul de împrumuturi pentru martie de la 4,71 miliarde lei, anunțat inițial, la 3,9 miliarde lei, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Decizia a venit în contextul unei cereri reduse a marilor investitori și a băncilor pentru datoria statului român și după ce la o serie de cinci licitații, sumele propuse de investitori nu s-au ridicat nici măcar la nivelul pe care Finanțele au anunțat că îl vizau pentru licitațiile respective. De vină pentru această situație a fost, în bună măsură, războiul din Ucraina, care a scăzut apetitul marilor investitori pentru regiune, dar și așteptările investitorilor privind evoluția dobânzilor la nivel global.

Piața internă de titluri de stat și-a revenit, în bună măsură, după ce pe 9 martie BNR a cumpărat titluri de stat de pe piața secundară, pentru prima dată în aproape un an, în contextul în care Guvernul se împrumuta cu dificultate de la bănci și investitori. Scopul achizițiilor de titluri de stat este de a susține lichiditatea. Cumpărarea de titluri de stat din piața secundară este un instrument pe care BNR l-a introdus la scurt timp după debutul pandemiei de coronavirus, pentru a susține lichiditatea din piață, într-o perioadă în care statul nu reușea, de asemenea, să împrumute de la bănci și investitori suficient.

După intervenția BNR, situația s-a normalizat, iar cererea din partea investitorilor, totalul subscrierilor la licitații, nu s-a mai situat sub nivelul anunțat anterior în prospect pentru licitațiile respective.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Chiar dacă dobânzile ar crește cu 1%, bursele pot să reziste. Teama principală nu provine din dobânzi

Chiar și cu intervenția BNR, dobânzile la care Finanțele s-au împrumutat în martie au crescut.

Exemple de emisiuni pentru care sunt disponibile emisiuni recente cu maturități similare, în unele cazuri fiind redeschisă aceeaș emisiune (Emisiunile sunt derulate după semnalul dat de BNR):

  • martie - 51 luni la 5,92% pe an (randament mediu de adjudecare), față de februarie - 52 luni la 5,14% și ianuarie - 53 de luni la 4,99%
  • martie - 151 luni la 6,21%, față de ianuarie - 153 luni la 5,51%
  • martie - 67 luni la 5,98%, față de februarie - 69 luni la 5,05% și ianuarie - 69 luni la 5,09%
  • martie - 88 luni la 6,49%, față de februarie - 89 luni la 5,44% și 5,37%, respectiv ianuarie - 90 luni la 5,19%

În aprilie, Finanțele au anunțat că vor să atragă 3,4 miliarde lei de pe piața internă de titluri de stat, din care 3 miliarde prin licitațiile principale și alte 405 milioane lei în urma sesiunilor suplimentare. Suma este una modestă, dar are doar titlu orientativ, întrucât sumele care vor fi împrumutate efectiv depind de condițiile din piață.

Ttluri de stat pentru populație

Totalul de mai sus nu include sumele împrumutate de stat de la populație în februarie și martie prin programul Tezaur, precum nici cele care urmează să fie atrase prin programul Fidelis. Finanțele au în derulare în prezent o emisiune de titluri de stat Fidelis care urmează să se încheie pe 1 aprilie, deci va fi socotită la luna aprilie.

Potrivit datelor disponibile la acest moment, investitorii au realizat plasamente în echivalent 280,21 milioane euro pentru cele 4 emisiuni scoase la licitație de Ministerul Finanțelor Publice într-o perioadă de subscriere care se prelungește până la 1 aprilie.

Două ieșiri pe piețele externe în ianuarie

Împrumuturile de anul trecut s-au situat la 104,1 miliarde de lei, sub necesarul de finanțare de 131,5 miliarde lei (diminuat de la 136,2 miliarde lei pentru a reflecta deficitul bugetar de 80 miliarde lei, sub cel prognozat, de 84,9 miliarde lei). Împrumuturile de 104 miliarde din 2021 sunt semnificativ mai mici față de cele de 167 miliarde lei luate de Guvern în 2020, când necesarul de finanțare a fost 149 miliarde lei.

În ianuarie, Guvernul a împrumutat la final de lună 2,5 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe, 1,25 miliarde euro pe 6 ani și încă 1,25 miliarde euro pe 12 ani.

Aceasta a fost a doua ieșire pe extern într-o lună, probabil o premieră. Cu nici două săptămâni înainte, tot în ianuarie, statul a împrumutat 2,1 miliarde de dolari prin intermediul a două emisiuni de obligațiuni derulate pe piețele externe, la care s-a adăugat o sumă suplimentară de peste 300 de milioane de dolari reprezentând refinanțarea unor emisiuni de obligațiuni scadente în 2023 și 2024. Suma împrumutată în dolari este destinată plății în februarie a unui împrumut în dolari, luat în 2012.

Împrumuturile anunțate pentru anul acesta

Pentru întreg anul 2022, Guvernul are un necesar brut de finanțare de 145,4 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, suma fiind determinată de deficitul bugetar de 77 miliarde lei și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2022, în sumă de circa 68,4 miliarde lei.

De pe piețele externe, statul vrea să împrumute 14 miliarde de euro, din care 3,7 miliarde de euro prin PNRR, iar 10 miliarde de euro prin emisiuni de eurobonduri.

Situație împrumuturi

Lună Total Piața internă Piața externă
investitori populație
lei euro
Total 37,3
mld. lei
14,3
mld. lei
- - 23 mld. lei
2,5 mld. euro
(12,4 mld. lei)
2,4 mld. dolari
(din care 0,3 mld
dolari refinanțare)
(10,6 mld. lei)
martie 4,67
mld. lei
4,67
mld. lei
- - -
februarie 3,76
mld. lei
3,76
mld. lei
- - -
ianuarie 28,87
mld. lei
5,87
mld. lei
- -

23 mld. lei
2,5 mld. euro
(12,4 mld. lei)
2,4 mld. dolari
(din care 0,3 mld
dolari refinanțare)
(10,6 mld. lei)

Sumele în valută au fost convertite în lei la cursul BNR de la finalul lunii ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
imprumut
guvern
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor