Instanța taie 28 milioane lei din obligațiile Poștei către Fisc

 Instanța taie 28 milioane lei din obligațiile Poștei către Fisc
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 26 oct 2017

Curtea de Apel București a anulat parțial două decizii de impunere emise de Fisc în  2014. Atunci, inspectorii Fiscului au calculat, în urma unui control care a vizat perioada 2003 - 2012, că Poșta Română trebuie să achite diferențe de taxe și impozite, precum și majorări și penalități, de 81,4 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Acum, instanța a hotărât că Poșta Română, companie controlată de stat în proporție de 75%, trebuie să achite Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) o sumă mai mică, respectiv 53,4 milioane de lei.

Hotărârea instanței poate fi atacată cu recurs.

În urma unui control efectuat la Poștă pentru perioada 2003 - 2012, ANAF a constatat diferențe de taxe și impozite, precum și majorări și penalități aferente, de 107,31 milioane de lei, din care 90,31 milioane de lei prin Decizia de impunere nr. 2/29.03.2014.

Prioritățile lui Grindeanu la ANCOM: Revizuirea tarifelor de interconectare și tarife rezonabile de acces pe proprietățile publice CITEȘTE ȘI Prioritățile lui Grindeanu la ANCOM: Revizuirea tarifelor de interconectare și tarife rezonabile de acces pe proprietățile publice

Operatorul poștal a contestat măsurile dispuse, iar ANAF a emis Decizia nr. 331/31.10.2014, prin care suma de plată a fost redusă cu 8,88 milioane de lei, de la 90,31 miloane de lei la 81,43 milioane de lei.

Conform graficului de eșalonare, care se va încheia la mijlocului anului viitor, Poșta Română a achitat până în prezent cea mai mare parte a obligațiilor asumate față de Fisc.

Practic, dacă sentința rămâne definitivă la instanța superioară, operatorul poștal național va înregistra un credit fiscal de aproape 28 milioane de lei.

Compania a contestat deciziile ANAF în perioada când Direcția Juridică era condusă de Andrei Stănescu, ulterior numit director general al Poștei Române după plecarea lui Alexandru Petrescu în Guvernul Grindeanu ca minstrul al Economiei, la începutul anului 2017.

Raiffeisen pierde pe fond un proces cu ANPC pe clauza de dobândă din contractele de credit de consum cu ipotecă CITEȘTE ȘI Raiffeisen pierde pe fond un proces cu ANPC pe clauza de dobândă din contractele de credit de consum cu ipotecă

După instalarea noii conduceri a operatorului de către ministrul Lucian Șova, Stănescu a primit preaviz, fiind ulterior înlocuit.

Cu afaceri anuale de peste un miliard de lei, Poșta Română are aproximativ 5.600 de unități teritoriale și este cel mai mare jucător local de profil. Acționarii companiei sunt Ministerul Comuncațiilor - 75% și Fondul Proprietatea - 25%.

În intervalul 2008 – 2015, pierderea cumulată a operatorului poștal național se ridică la 600 milioane de lei, din care 182,9 milioane de lei în 2011.

Compania a raportat profit net în 2014 - 22,9 milioane de lei și 2016 - 10,5 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta
anaf
litigiu