Taxele și impozitele locale din București cresc

Taxele și impozitele locale din București cresc
scris 20 feb 2019

Taxele și impozitele locale din București vor fi indexate, în 2019, cu un coeficient de inflație de 4,6%, un proiect în acest sens fiind în dezbatere publică pe site-ul Primăriei. Reprezentanții municipalității anunță că indexarea este prevăzută de Codul Fiscal și trebuie făcută anual, până la 30 aprilie, iar aserțiunile potrivit cărora primarul general intenționează să majoreze taxele sunt ”tendențioase și nereale”.

Primăria Capitalei anunță că are obligația legală să modifice taxele și impozitele în funcție de indicele de inflație, și consideră că ”aserțiunile potrivit cărora Primăria sau primarul general intenționează să majoreze taxele sunt tendențioase și nereale”, scrie News.ro.

”Pentru corectă informare a opiniei publice, va aducem la cunoștință faptul că potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul General al Municipiului București adopta hotărâri privind impozitele și taxele locale pentru anul fiscal următor. Conform articolului 491 alin.1 și alin. 2 din Codul Fiscal, nivelul impozitelor și taxelor locale se indexează, anual, până la 30 aprilie, de către consiliile locale, țînând cont de rată inflației pentru anul fiscal anterior. Având în vedere faptul că prevederea legală este imperativă, instituția noastră a pus în dezbatere publică proiectul de impozite și taxe locale pe anul 2020 ce prevede indexarea nivelurilor impozitelor și taxelor locale cu un coeficient de inflație de 4,6%”, a transmis, miercuri, Primăria Capitalei.

FOTO ANAF trimite plicuri cu popriri pentru sume de 1 leu, deși plicul costă mai mult de atât CITEȘTE ȘI FOTO ANAF trimite plicuri cu popriri pentru sume de 1 leu, deși plicul costă mai mult de atât

Sursa citată a precizat că, este vorba de creșteri de 4-7 lei pentru o garsonieră; 4-9 lei pentru un apartament cu 2 camere; 7-12 lei pentru un apartament cu 3 camere și 9-18 lei pentru un apartament cu 4 camere.

Creșterile pentru mijloacele de transport se diferențiaza în funcție de capacitatea cilindrică astfel, pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 2000 cmc nu există creștere, întrucât coeficientul de indexare este mic, iar pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 2000 cmc creșterile variază, între 10 și 294 de lei.

Nivelul impozitului pentru autovehiculele cu masă maximă autorizată, egală sau mai mare de 12 tone, nu a fost indexat, întrucât nivelul impozitului a fost prevăzut la punctele 94 și 95 din O.U.G. nr.79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015.

”Mai mult decât atât, facem precizarea că, potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparență decizională în administrația publică, proiectul de act normativ este necesar a fi adus la cunoștință publică, cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre analiză, avizare și adoptare de către autoritățile publice”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Capitalei.

Pe site-ul municipaității poate fi consultat proiectul care prevede idenxarea taxelor și impozitelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe
impozite
bucuresti
cod fiscal