Varianta Guvernului pentru angajații IT: Veniturile studenților vor fi scutite de impozit, ajutor de stat pentru ceilalți angajați

Varianta Guvernului pentru angajații IT: Veniturile studenților vor fi scutite de impozit, ajutor de stat pentru ceilalți angajați
scris 21 dec 2017

Varianta analizată în acest moment la nivelul Guvernului pentru angajații IT, ca soluție de a le menține salariul net după transferul contribuțiilor din ianuarie, este aplicarea scutirii de impozit și pentru salariații cu studii medii și care urmează cursurile unei facultăți, concomitent cu aplicarea unei scheme de ajutor de stat pentru ceilalți angajați, au declarat surse oficiale. Guvernul a anunțat anterior că lucrează la o ordonanță de urgență privind un ajutor de stat pentru a preveni reducerea veniturilor specialiștilor IT, confirmând astfel informațiile anunțate anterior de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Soluția este în discuție între Ministerul Finanțelor și Fisc și ar urma a fi reglementată printr-un ordin comun al mai multor miniștri, presupunând doar modificarea unei declarații ANAF, afirmă surse guvernamentale

În urmă cu două săptămâni, pentru a evita diminuarea drepturilor salariale ca urmare a noilor măsuri de transfer a contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, Guvernul a rezolvat problema specialiștilor IT din instituțiile publice, prin acordarea, începând cu 1 ianuarie 2018, a unei majorări salariale de 28,5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, pentru personalul plătit din fonduri publice care beneficiază de scutire de impozit pe venit la 31 decembrie 201. 

Executivul a recunoscut astfel problema reclamată de firmele de IT, respectiv că veniturile din acest sector vor scădea prin transferul contribuțiilor, dar soluția preconizată are, prin urmare în vedere, doar o anumită categorie de specialiști IT.

Profit.ro a anunțat în urmă cu două săptămâni că Guvernul nu a găsit încă o soluție pentru a preveni reducerea veniturilor specialiștilor IT, dar și a celor din cercetare sau a persoanelor cu dizabilități, dar că Ministerul Finanțelor analizează o schemă de minimis (de ajutor financiar prin subvenții-n.r.) pentru domeniul IT și cercetare. Potrivit mediului de afaceri, aceasta nu rezolvă însă problema pe termen lung.

EXCLUSIV BNR va mări salariile brute ale angajaților, astfel încât lefurile nete să nu scadă ca urmare a modificărilor fiscale. Ce salarii primesc astăzi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BNR va mări salariile brute ale angajaților, astfel încât lefurile nete să nu scadă ca urmare a modificărilor fiscale. Ce salarii primesc astăzi

Executivul a decis recent transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, iar Profit.ro a anunțat că valoarea brută a salariului va trebui majorată cu 19,9%, dacă este luat ca referință un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, pentru ca suma "în mână" primită acum de un angajat să fie păstrată, dar, conform calculelor, angajații care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT și persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micșorare a salariului net chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute după transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual.

Premierul Tudose promisese că Guvernul va interveni prin ordonanță de urgență pentru ca veniturile programatorilor IT să nu scadă, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar, cu prilejul dezbaterii modificărilor la Codul Fiscal care vor fi aplicate de anul viitor, Ministerul Finanțelor a anunțat că încă analizează o serie de variante în acest scop.

Potrivit secretarului de stat Elena-Oana Iacob, ministerul are în vedere, deocamdată, aplicarea unei scheme de minimis în domeniu. Conform reprezentanților mediului de afaceri, care au confirmat discuțiile în acest sens, schema ar ajunge la cel mult 200.000 euro pentru o companie.

DOCUMENT Schimbare: Firmele cu capital social de 45.000 lei și cel puțin 2 angajați primesc dreptul de a opta pentru impozit pe profit în loc de impozit pe cifra de afaceri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Schimbare: Firmele cu capital social de 45.000 lei și cel puțin 2 angajați primesc dreptul de a opta pentru impozit pe profit în loc de impozit pe cifra de afaceri

Oamenii de afaceri au arătat însă că o astfel de schemă nu este suficientă pentru a asigura pe termen lung menținerea veniturilor programatorilor IT la actualul nivel și au indicat că o soluție ar fi ca ministerul să propună o deducere specială la impozitarea acestor venituri.

Reprezentanții asociațiilor din IT propuseseră o diminuare a cotei de asigurări sociale la 20,5% în cazul acestui domeniu, dar Guvernul nu a agreat ideea.

viewscnt
Afla mai multe despre
it
venituri
contributii
transfer
guvern
parlament
cod fiscal