Presiunea pe prețurile carburanților din regiune se menține, pentru a evita o penurie în benzinării guvernul austriac decizând să apeleze încă o dată la rezervele strategice. Importul de carburanți, inclusiv din România sau din portul olandez Rotterdam, via Rin, nu au fost suficiente pentru ca mai multe stații din Austria să nu rămână fără motorină în urma accidentului de la începutul lunii iunie, în urma căruia 80% din capacitatea de procesare a rafinăriei Schwechat a devenit indisponibilă cel puțin până în luna septembrie.
Decizia Ungariei de a interzice exporturile de gaze după declararea stării de urgență energetică a fost luată fără notificarea Comisiei Europene și și ar putea fi nejustificată, a declarat joi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, citat de publicația de specialitate ICIS. Dacă decizia ar intra în vigoare de la 1 august, așa cum a anunțat guvernul maghiar, România ar putea fi afectată, în special pe timpul iernii.
România a înmagazinat miercuri un nivel record de gaze, de 20,5 milioane mc, echivalentul a 87% din producția internă, de 23,6 milioane mc, în condițiile în care nivelul importurilor s-a situat la ce mai înalt nivel din istorie, cel puțin pentru perioada de vară, de 13 milioane mc. Majoritatea importurilor, aproximativ 12 milioane mc, au fost efectuate prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă. Potrivit unor surse din piață, prin acest punct a fost importat nu numai gaz rusesc provenit din Turk Stream, ci și gaz din surse alternative.
Guvernul maghiar a declarat miercuri stare de urgență în sectorul energetic și a interzis exportul de produse energetice, precum electricitatea sau gazele naturale, dar și al lemnului de foc. Decizia, care urmează să intre în vigoare începând cu luna august, afectează și piața din România, cea de electricitate fiind interconectată fizic cu cea maghiară. În plus, iarna, România importă gaze din Ungaria, țară care deține o capacitate de depozitare de 2 ori mai ridicată decât cea autohtonă. În prezent autoritățile de la București negociază achiziția de gaze din surse alternative, din Azerbaidjan, dar și din terminalele din Turcia sau Grecia. Deja, o parte din gazul importat prin Negru Vodă nu mai este numai gaz rusesc, ci are și alte surse de proveniență.
Cursa contra-cronometru de umplere a depozitelor de gaze pentru iarna viitoare începe să-și facă simțită prezența și în România, luni fiind tranzacționat pe piața pentru ziua următoare operată pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) un volum record de peste 73 GWh de gaze, dublu față de maximele zilnice anterioare. Gazul tranzacționat pe BRM este probabil majoritar importat din Rusia, prin gazoductul Turk Stream, importurile prin Bulgaria atingând marți un nivel record pentru acest an, de 10,5 milioane mc (peste 110 GWh).