British Airways - concedieri masive. Va renunța la peste 25% dintre angajați, din cauza pierderilor provocate de pandemia de coronavirus

British Airways - concedieri masive. Va renunța la peste 25% dintre angajați, din cauza pierderilor provocate de pandemia de coronavirus
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 apr 2020

British Airways va renunța la peste 25% dintre angajați, din cauza pierderilor provocate de pandemia de coronavirus, potrivit grupului părinte International Consolidated Airlines Group (IAG), care mai deține operatorii aerieni Iberia, Aer Lingus și Vueling, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

IAG a anunțat marți că a înregistrat pierderi operaționale, calculate înainte de deducerea elementelor excepționale, de 535 de milioane de euro, comparativ cu un profit de 135 de milioane de euro obținut în aceeași perioadă a anului trecut, scrie News.ro

Veniturile grupului au scăzut cu 13%, la 4,6 miliarde de euro. IAG a avertizat că anticipează pierderi mult mai mari în trimestrul al doilea, când rezultatele vor include impactul complet al blocării traficului aerian în timoul pandemiei.

ULTIMA ORĂ A treia ieftinire la benzină și motorină, de la plafonarea prețului prin ordonanță militară CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ A treia ieftinire la benzină și motorină, de la plafonarea prețului prin ordonanță militară

IAG a prezentat pe larg, într-un comunicat, planurile de restructurare masivă a British Airways.

“Propunerile sunt supuse consultărilor, dat este probabil că vor afecta majoritatea angajaților British Airways și ar putea avea ca efect renunțarea la până la 12.000 dintre aceștia”, a avertizat grupul.

British Airwys are 45.000 de angajați, între care 16.500 de lucrători naviganți și 3.900 de piloți, potrivit site-ului companiei.

Directorul general al BA, Alex Cruz, a spus angajaților că operatorul aerian ia toate măsurile posibile pentru a conserva numerarul și a depăși dificultățile pe termen scurt, între acestea numărându-se renegocierea contractelor și căutarea de opițuni pentru flotă. El a precizat însă că măsurile vor fi insuficiente.

”În ultimele câteva săptămâni, perspectiva industriei aviației s-a înrăutățit în continuare și trebuie să luăm măsuri acum”, a scris Cruz într-o scrisoare adresată angajaților.

”Nu există un program guvernamental de salvare pentru BA și nu ne putem aștepta ca salariile să fie susținute din fonduri publice pe termen nedefinit. Banii pe care îi împrumutăm acum vor fi pe termen scurt și nu vor rezolva problemele pe termen lung cu care ne vom confrunta”, a mai scris directorul general.

Sindicatul piloților, BALPA, a anunțat că angajații sunt devastați.

”Acest lucru a venit ca o lovitură de nicăieri din partea unei companii aeriene care a susținut că este suficient de solidă pentru a depăși furtuna provocată de coronavirus și a refuzat orice sprijin guvernamental”, a afirmat secretarul general al BALPA, Brian Strutton.

“BALPA nu acceptă că se justifică aceste pierderi de locuri de muncă și ne vom lupta să le salvăm pe fiecare dintre acestea”, a mai spus Strutton.

La începutul acestei luni, BA s-a folosit de schema guvernamentală de retenție a locurilor de muncă pentru COVID-19, trimițând în șomaj tehnic 22.626 de angajați. Potrivit programului, guvernul suportă o parte din costurile pentru păstrarea personalului care rămâne angajat în perioada de izolare la domiciliu, pe parcursul crizei.

În comentarii similare ale altor operatori aerieni, precum Lufthansa, British Airways a arătat că va fi nevoie de mai mulți ani pentru ca cererea din partea pasagerilor să revină la nivelul din 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
british airways
coronavirus
angajati