Acțiunile Rompetrol Rafinare au crescut cu aproape 13% după anunțul tranzacției cu chinezii

Acțiunile Rompetrol Rafinare au crescut cu aproape 13% după anunțul tranzacției cu chinezii
scris 15 dec 2015

Acțiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu 12,86% la Bursa de Valori București după anunțul privind acordul de preluare a 51% din capitalul acționarului principal al companiei, KMG International, de către compania chineză privată CEFC China Energy Company.

Titlurile RRC erau cotate la 0,0474 lei/acțiune cu puțin înainte de ora 13:00, în creștere cu 12,86% față de prețul de închidere din ziua precedentă. Asta în condițiile în care, la acel moment, indicele de bază al BVB, BET, înregistra o depreciere marginală de 0,09%, iar cel al companiilor energetice, BET-NG, o ușoară apreciere, de 0,39%.

Până la ora menționată, au avut loc 110 de schimburi cu acțiuni Rompetrol Rafinare, valoarea lor cumulată fiind însă foarte redusă, de doar circa 33.500 lei. Asta și pentru că free-float-ul RRC este foarte mic, de doar puțin peste 7% din acțiunile companiei. KMG International controlează 48,11% din acțiunile RRC, iar statul român, prin Ministerul Energiei - 44,69%.

Compania chineză privată CEFC China Energy Company Ltd va prelua 51% din KMG International, fosta Rompetrol Group, care operează, printre alte active, rafinăriile Petromidia și Vega, precum și benzinăriile Rompetrol, potrivit Reuters. Deal-ul face parte dintr-un pachet complex de tranzacții în sectoarele de petrol și gaze, energie nucleară și telecomunicații în valoare de peste 4 miliarde de dolari, convenit luni între autoritățile din China și Kazahstan. Rămâne de văzut în ce măsură noul acționar majoritar al KMG International va respecta angajamentele consfințite în memorandumul semnat în 2013 de compania kazahă cu statul român în privința stingerii datoriilor istorice ale Rompetrol sau va solicita renegocierea acestora.

KMG International este controlată integral, în prezent, de compania petrolieră de stat a Kazahstanului, KazMunayGas, și include rafinăriile Petromidia și Vega, terminalul petrolier Midia, o divizie petrochimică, o firmă de trading de țiței și alte materii prime, precum și rețele de benzinării în România, Republica Moldova, Bulgaria, Spania și Georgia, operate sub brandul Rompetrol.

La finalul lunii septembrie, KMG International a semnat un acord cu cei de la CEFC, în baza căruia s-a angajat să vândă companiei chineze, până la finalul acestui an, 51% din acțiunile distribuitorului francez de carburanți Dyneff. KMG International, pe atunci Rompetrol Group, preluase Dyneff, cel mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franța, la finalul anului 2005, când Rompetrol era controlată de Dinu Patriciu.

În noiembrie, Financial Times scria că statul kazah intenționează să privatizeze integral KazMunayGas, proprietarul KMG International, dar și alte companii majore de stat, demersul fiind motivat de necesitatea de a compensa reducerea masivă a veniturilor bugetare ale Kazahstanului rezultate din exporturi de țiței, ca urmare a prăbușirii cotațiilor internaționale la petrol.

Potrivit unei surse din CEFC, citate de Reuters, valoarea KMG International este estimată de compania chineză între 500 de milioane și 1 miliard de dolari.

Aceeași sursă a declarat că CEFC intenționează să investească "miliarde de dolari" în extinderea rețelelor de benzinării ale KMG International, la 3.000 de stații de alimentare, de la circa o mie în prezent. O parte din bani vor proveni dintr-un fond de investiții pentru infrastructură creat de statul chinez, așa-numitul "fond al Drumului Mătăsii", cu resurse de 40 de miliarde de dolari.

La 15 februarie 2013, statul român, prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), și The Rompetrol Group NV, actualmente KMG Interntional, au încheiat un memorandum de înțelegere care prevede că KazMunayGas, acționarul majoritar al Rompetrol, va plăti 200 de milioane de dolari din datoria istorică a Rompetrol de 688 milioane de dolari către statul român, în schimbul unei participații de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia. În prezent, KMG International controlează 48,11% din acțiunile RRC, iar statul român, prin Ministerul Energiei - 44,69%.

Memorandumul mai prevedea că statul român va garanta menținerea unei participații nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioadă de trei ani. Ca premisă a implementării tranzacției, s-a convenit că vor trebui încetate toate litigiile și măsurile administrative inițiate de MFP împotriva RRC, ca urmare a conversiei în acțiuni a obligațiunilor deținute de statul român și nerăscumpărate de RRC până la scadență.

În iunie anul acesta, Guvernul a decis că Ministerul Energiei va vinde 26,69% din titlurile Rompetrol Rafinare, la un preț minim de 200 de milioane de dolari, acționarul majoritar al companiei, KMG International, având drept de preemțiune asupra acestei participații. Ulterior, în octombrie, ministrul Energiei de atunci, Andrei Gerea, declara, pentru Bloomberg, că România caută să finalizeze până la jumătatea anului viitor vânzarea participației la Rompetrol Rafinare, singurul potențial cumpărător fiind acționarul majoritar KMG International. Cu o lună înainte, Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte KMG International, arăta că reprezentanții KMG International sunt hotărâți să își onoreze angajamentele față de statul român în privința Rompetrol Rafinare, iar privatizarea a 26,69% din rafinăria de la Petromidia ar putea avea loc în prima parte a anului viitor.

Memorandumul menționat, care a fost aprobat prin HG în ianuarie 2014, mai prevedea că grupul KazMunayGas urma să constituie, "în cel mai scurt timp", un fond de investiții în valoare de 1 miliard de dolari pentru investiții în sectorul energetic din România. La fond urma să participe cu resurse și statul român. În acest scop, s-a dat o OUG prin care Ministerul Energiei căpăta dreptul de a participa cu capital la înfiiințarea de companii.

Ieftinirea țițeiului a adus pe profit Rompetrol Rafinare în primele nouă luni, cu un rezultat net pozitiv de 14,81 milioane dolari, față de o pierdere de 41,77 milioane dolari consemnată în perioada similară a anului trecut. Cifra de afaceri brută s-a redus cu 29%, la 3,09 miliarde dolari, față de 4,33 miliarde dolari în primele trei trimestre din 2014. Doar pe segmentul de rafinare, profitul net a fost de 43,08 milioane dolari, în contrast cu pierderea de 51,71 milioane dolari din primele nouă luni ale anului trecut.

În primele nouă luni din 2015, rafinăria Petromidia a procesat 4,11 milioane tone materie primă, cu 10,64%% mai multă decât în intervalul corespondent al anului trecut, în timp ce rafinăria Vega a prelucrat aproximativ 252.000 de tone materie primă, în creștere cu 13,5%. În iulie 2015, Petromidia chiar a procesat 16,2 mii de tone pe zi, fiind cea mai mare medie de prelucrare de la punerea sa în funcțiune în 1979.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol rafinare
petromidia
kazmunaygas
kmg international