Ajutor pentru companiile afectate de războiul din Ucraina. Fostul Sidex Galați vrea credit bancar de până la 150 milioane euro, cu dobândă subvenționată și garanție de stat

Ajutor pentru companiile afectate de războiul din Ucraina. Fostul Sidex Galați vrea credit bancar de până la 150 milioane euro, cu dobândă subvenționată și garanție de stat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 nov 2023

Combinatul siderurgic Liberty Galați, fostul Sidex, deținut de Liberty Steel Group din conglomeratul GFG Alliance al familiei Gupta, vrea să contracteze un credit bancar în valoare de până la 150 milioane euro, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Împrumutul vizat de Liberty Galați ar urma să fie acordat în cadrul unei scheme de ajutor de stat implementate de către banca de stat Exim Banca Românească, menită să deblocheze accesul la finanțare al companiilor care se confruntă cu deficit de lichidități ca urmare a blocajelor financiare generate de conflictul din Ucraina.

Circa 2.000 de angajați de la firma Continental Automotive din Timișoara, evacuați în urma unei alerte cu bombă CITEȘTE ȘI Circa 2.000 de angajați de la firma Continental Automotive din Timișoara, evacuați în urma unei alerte cu bombă

Creditul ar urma să fie cu dobândă subvenționată și cu garanție de stat acordată prin intermediul EximBank, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.

În cadrul schemei de ajutor de stat, banca acordă garanții, în numele și în contul statului, care acoperă în proporție de maximum 90% creditele acordate de către instituții de credit pentru realizarea investițiilor și/sau pentru susținerea activității curente. Schema a fost instituită în noiembrie 2022, după ce a fost aprobată de către Comisia Europeană.

FOTO Strabag avansează în forță la drumul expres care leagă Centura Oradei de Autostrada Transilvania CITEȘTE ȘI FOTO Strabag avansează în forță la drumul expres care leagă Centura Oradei de Autostrada Transilvania

Bugetul total al schemei este de 1,5 miliarde lei (circa 300 milioane euro), acesta permițând constituirea unui portofoliu de garanții la credite estimat la 4,5 miliarde lei (aproximativ 900 milioane euro).

Combinatul siderurgic gălățean, al doilea cel mai mare consumator industrial de energie din România, a anunțat recent că a început procesul de repornire a unui furnal și a solicitat din nou din partea autorităților măsuri de protecție față competitorii externi subvenționați, precum și de ținere sub control a costurilor cu electricitatea.

GRAFIC Deficitul de cont curent a scăzut cu aproape un sfert la 9 luni. IT&C-ul și serviciile pentru afaceri, cele mai mari creșteri de excedent. Investițiile străine scad, crește datoria publică CITEȘTE ȘI GRAFIC Deficitul de cont curent a scăzut cu aproape un sfert la 9 luni. IT&C-ul și serviciile pentru afaceri, cele mai mari creșteri de excedent. Investițiile străine scad, crește datoria publică

Liberty Galați, unde a fost numit de curând un nou manager general, este cel mai mare producător de oțel integrat din România, cu o capacitate de fabricație de aproximativ 3 milioane de tone de oțel pe an, pentru clienți din construcții, industria navală, petrol și gaze, precum și din sectorul producției de energie regenerabilă.

Compania a terminat anul trecut cu pierderi de peste 821 milioane lei, comparativ cu profitul net de peste 1,3 miliarde lei din 2021, iar veniturile totale au scăzut cu mai mult de 10%, de la 10 la 8,98 miliarde lei, potrivit datelor raportate Ministerului Finanțelor Publice. Efectivul mediu de angajați s-a menținut constant, la circa 5.000 de persoane.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberty galați
sidex galați
liberty galați ajutor de stat
liberty galați credit garantat de stat
liberty galați eximbank