CONFIRMARE Romgaz cumpără parcuri fotovoltaice și/sau eoliene

CONFIRMARE Romgaz cumpără parcuri fotovoltaice și/sau eoliene
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 13 mar 2024

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, precum și furnizor de gaze și energie, va achiziționa parcuri fotovoltaice și/sau eoliene, lansând în acest sens un apel de proiecte pentru producția de energie verde către dezvolatorii de astfel de parcuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro a anunțat din 2020 că Romgaz ia în calcul extinderea afacerilor pe segmentul producției de energie regenerabilă, inclusiv a celei geotermale și pe biogaz, pe fondul înăspririi legislației UE de combatere a schimbărilor climatice, care a dus la creșterea costurilor emisiilor CO2 pentru producătorii de energie convențională precum Romgaz.

Parcurile trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Capacitatea de producție să fie între 35 MW și 100 MW

CONFIRMARE Guvernul pregătește o rețea națională de ″ghișee energetice″ pentru românii care vor să-și renoveze clădirile și să devină prosumatori CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul pregătește o rețea națională de ″ghișee energetice″ pentru românii care vor să-și renoveze clădirile și să devină prosumatori

Să fie în stadiul ”ready to build”

Să aibă elaborat Studiul de fezabilitate în conformitate cu Hotărârea 907 din 29 noiembrie 2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice.

Pentru proiectele (ofertele) depuse, obligatoriu se va face dovada deținerii dreptului de folosință a terenurilor pe toată perioada de funcționare a parcurilor și dovada deținerii ATR valabil.

GRAFICE România, statul european cu cea mai redusă dependență de importul de hidrocarburi CITEȘTE ȘI GRAFICE România, statul european cu cea mai redusă dependență de importul de hidrocarburi

Constituie un avantaj dacă proiectul este eligibil pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile. Studiul de Fezabilitate și Analiza Cost-Beneficiu să fie întocmite în conformitate cu cerințele stipulate în Ghidul solicitantului pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile.

În cazul parcurilor fotovoltaice este obligatoriu ca eficiența să fie:

minimum 20% pentru panouri monocristaline din siliciu;

minimum 18% pentru panouri policristaline din siliciu;

Prima lege care reglementează inteligența artificială a fost adoptată de Parlamentul European CITEȘTE ȘI Prima lege care reglementează inteligența artificială a fost adoptată de Parlamentul European

minimum 12% pentru panouri subțiri sau semitransparente;

minimum 97% pentru invertoare.

Profit.ro a anunțat recent și că Romgaz intenționează să cumpere acțiuni la un jucător din piața de furnizare de energie și gaze sau active ale acestuia.

Franklin Templeton anunță: Suntem în discuții cu mai mult de 5 guverne pentru a extinde modelul Fondului Proprietatea. Este un record foarte solid CITEȘTE ȘI Franklin Templeton anunță: Suntem în discuții cu mai mult de 5 guverne pentru a extinde modelul Fondului Proprietatea. Este un record foarte solid

De 3 ani se ia în considerare ideea ca societatea Mehedinți Gaz, care este și distribuitor, și furnizor de gaze (nu și de energie), să fie preluată de la proprietarii săi italieni de către Romgaz. În februarie 2023, Mehedinți Gaz a notificat autoritatea locală din Turnu Severin despre intenția de a vinde concesiunea rețelei de distribuție către Romgaz, iar Consiliul Local a adoptat chiar o hotărâre prin care și-a dat acordul de principiu pentru vânzare.

Întrebat în iunie anul trecut de Profit.ro dacă achiziționarea Mehedinți Gaz mai este de actualitate, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a precizat atunci că “trebuie efectuată o evaluare juridică înainte de a se lua o decizie”.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz achiziție furnizor energie gaze
romgaz furnizare energie gaze