Statul german devine trader de energie electrică în România. Moștenire Gazprom

Statul german devine trader de energie electrică în România. Moștenire Gazprom
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 ian 2023

WIEE România SRL, fosta subsidiară locală a gigantului rus de stat producător de gaze naturale Gazprom, a lansat procedurile pentru a desfășura activitate de trading de energie electrică pe piața românească, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Principalele operațiuni ale WIEE România rămân cele de import, trading și furnizare de gaze naturale.

Cele mai recente date complete ale ANRE arată că, în septembrie anul trecut, WIEE a fost cel mai mare importator și revânzător local, cu o cotă de 34% din totalul cantităților de gaze provenite din exterior consumate în România.

VIDEO Haos în Brazilia. Suporterii lui Bolsonaro au pătruns în Congres, trecând de barierele de securitate CITEȘTE ȘI VIDEO Haos în Brazilia. Suporterii lui Bolsonaro au pătruns în Congres, trecând de barierele de securitate

În trecut, WIEE România a deținut și licență de furnizor de electricitate.

Până de curând, compania avea ca acționar unic Gazprom Schweiz, subsidiara elvețiană a conglomeratului rus omonim, controlată direct de Gazprom Germania.

Manchester United, cel mai bogat club din Premier League și al doilea din Europa, ar urma să plafoneze salariile jucătorilor - ”Regula Ronaldo” CITEȘTE ȘI Manchester United, cel mai bogat club din Premier League și al doilea din Europa, ar urma să plafoneze salariile jucătorilor - ”Regula Ronaldo”

La jumătatea lunii noiembrie 2022, Guvernul de la Berlin a decis să naționalizeze Gazprom Germania, după ce plasase compania sub administrare de stat în primăvară, la circa o lună după debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, într-un moment în care Rusia începuse deja să reducă semnificativ livrările de gaze naturale către Europa, ca răspuns la sancțiunile occidentale.

În plus, numele companiei a fost schimbat în Securing Energy for Europe GmbH (SEFE). În mod corespunzător, acționarul unic al WIEE România, Gazprom Schweiz, a devenit SEFE Schweiz AG.

Dezvoltatorul Greenfield amenință cu acțiuni în instanță pentru obținerea dreptului de acces CITEȘTE ȘI Dezvoltatorul Greenfield amenință cu acțiuni în instanță pentru obținerea dreptului de acces

În mai anul trecut, WIEE România a fost plasată de Kremlin pe o listă de peste 30 de companii energetice occidentale sancționate de către Federația Rusă ca măsură de retaliere împotriva sancțiunilor vestice care i-au fost aplicate pentru invadarea Ucrainei.

WIEE România SRL, a cărei conducere a fost schimbată în aprilie de fostul acționar Gazprom, a terminat anul 2021 cu profit net de circa 46 milioane lei, la venituri totale de peste 1 miliard de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
wiee romania
gazprom germania
gazprom schweiz
securing energy for europe gmbh sefe
germania nationalizare gazprom
statul german gazprom