TABEL Prăbușire a prețului carburanților. Ieftiniri record într-o singură zi

TABEL Prăbușire a prețului carburanților. Ieftiniri record într-o singură zi
scris 8 dec 2022

Toate companiile distribuitoare de carburanți au ieftinit benzina și motorina cu cel puțin 15 bani/l în ultimele 24 de ore, Lukoil efectuând reduceri de preț record, de 35 de bani/l la motorină și de 29 de bani/l la benzină. În urma acestor ieftiniri, prețul benzinei a ajuns la 6,26 lei, nivel nemaintâlnit din prima săptămână a lunii ianuarie a acestui an, iar motorina a coborât sub 7,5 lei/l, cu cât se tranzacționa la începutul lunii martie, relevă datele analizate de Profit.ro.

Este pentru prima dată când carburanții se ieftinesc atât de agresiv pentru 3 zile consecutiv, nu numai de la începutul invaziei Ucrainei, ci chiar în istorie.

OMV Petrom, a redus, în ultima lună, cu mai mult de 13% prețul carburanților, cu 92 de bani prețul benzinei față de nivelul de 7,18-7,24 lei/l de pe 16 noiembrie, cel al motorinei fiind micșorat cu 1,21 lei/l față de maximul lunii, din urmă cu 21 zile, de 8,52-8,55 lei/l.

ANRE le-a ″turnat″ senatorilor încă o categorie de jucători din energie de supraimpozitat CITEȘTE ȘI ANRE le-a ″turnat″ senatorilor încă o categorie de jucători din energie de supraimpozitat

În ultimele 3 zile, de la intrarea în vigoare a embargoului impus de UE importului de țiței rusesc pe 5 decembrie, motorina s-a ieftinit cu 50 de bani, iar benzina cu 45 de bani în stațiile liderului pieței, OMV Petrom, și în cele ale Lukoil.

Dacă, în cazul OMV Petrom, ieftinirile ar putea fi explicate că nu este atât de afectată de embargo, prin faptul că procesează 70% țiței produs în România și doar 30% importat, în cazul Lukoil o explicație ar putea fi faptul că Rusia dorește să profite de cele 2 luni în care îi mai este permis exportul în UE de benzină și motorină. Interdicția importului de produse petroliere rusești intră în vigoare de-abia pe 5 februarie.

În urma ieftinirii motorinei cu 35 de bani și a benzinei cu 29 de bani efectuate în ultimele 24 de ore, prețul dieselului a coborât la 7,42-7,45 lei/l, iar cel al benzinei standard la 6,26-6,31 lei/l în stațiile Lukoil din capitală. Mișcarea de preț din ultimele 24 de ore a companiei cu acționariat rusesc cumulează ieftinirile efectuate de liderul pieței în 2 zile.

Austria poate naționaliza OMV Gas Marketing &Trading, filiala grupului cu care Petrom are semnate cele mai importante contracte CITEȘTE ȘI Austria poate naționaliza OMV Gas Marketing &Trading, filiala grupului cu care Petrom are semnate cele mai importante contracte

OMV Petrom a redus la rândul său, pentru a treia zi consecutivă, carburanții cu cel puțin 15 bani/l. Joi, ieftinirea motorinei a fost de 20 de bani/l, iar cea a benzinei de 15 bani/l.

Astfel, dieselul a coborât la 7,41-7,44 lei/l în stațiile Petrom și la 7,49-7,52 lei/l în cele OMV, în timp ce benzina a ajuns la 6,26-6,32 lei/l, respectiv 6,37-6,41 lei/l.

Celalte companii importante de pe piață, MOL și Rompetrol, vor efectua, probabil, noi reduceri de 15-20 bani în următoarele ore, prețurile în stațiile lor situându-se peste cele din stațiile OMV, de care sunt istoric apropiate.

Benzina standard se vindea joi dimineața cu 6,50-6,56 lei/l în stațiile MOL și Rompetrol, iar motorina cu 7,67-7,72 lei/l.

Cotațiile petrolului au continuat să scadă miercuri, pentru a patra sesiune consecutivă de tranzacționare, după ce datele guvernamentale americane au arătat o creștere neașteptat de mare a stocurilor de combustibili. Această temere se adaugă altor elemente, precum restricțiile anti-Covid din China, stocurile efectuate de companiile europene, dar și multele excepții la embargo, de care beneficiază în special rafinării din zona Europei Centrale și de Est.

Joi dimineață, țițeiul Brent se tranzacționa la 77,8 dolari pe baril, celui mai redus nivel al acestui an.În urma intrării în vigoare a embargoului impus importului de țiței rusesc au existat temeri că rafinăriile din România vor avea probeleme cu alimentarea cu materie primă.

CONFIRMARE MET a cumpărat un proiect fotovoltaic de 52 MW de lângă București CITEȘTE ȘI CONFIRMARE MET a cumpărat un proiect fotovoltaic de 52 MW de lângă București

Lukoil ne-a asigurat la ultima întâlnire, alături de ceilalți doi (proprietari de rafinării, OMV Petrom și Rompetrol – n.r.) că au surse alternative (non-rusești – n.r.) atât de țiței, cât și de produse petroliere, și că nu vor fi probleme în aprovizionare, nici pentru rafinăria Petrotel, nici pentru stațiile Lukoil din România. Repet, din România. Restul subsidiarelor Lukoil nu sunt în jurisdicția noastră și nu pot să comentez. Noi trebuie să avem grijă ca Lukoil, ca rafinărie, să poată funcționa în continuare cu țiței din afara Federației Ruse și acest lucru a fost asigurat chiar lunea trecută, la întâlnirea pe care am avut-o încă o dată cu toți producătorii de benzină și motorină, cu cele 3 rafinării, să ne asigurăm că nu avem probleme. Ne-am asigurat că au țiței din afara Federației Ruse″, a spus luni ministrul Energiei, Virgil Popescu, întrebat dacă există sau nu riscul ca statul român să se vadă obligat să preia în administrare Petrotel Lukoil.

Liderul pieței, OMV Petrom, a anunțat încă din primăvară că nu mai importă țiței rusesc, iar Rompetrol importă în continuare țiței majoritar kazah, scutit de la sancțiuni, chiar dacă este exportat prin portul rusesc Novorosisk prin CPC.

Lukoil, la rândul său, a găsit o soluție de a ocoli sancțiunile, încetând să mai exporte petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) începând din luna decembrie, ca urmare a sancțiunilor occidentale, reorientându-le tot către oleoductul CPC, prin care susține că nu exportă majoritar țiței rusesc, ci tot țiței kazah din zăcămintele pe care le are în statul vecin Rusiei.

Potrivit calculelor Reuters, exporturile de petrol ale Lukoil via oleoducutul CPC ar urma să se dubleze practic, până la 660.000 de tone în decembrie, de la un nivel de 364.000 de tone în noiembrie.

Cel puțin la nivel declarativ, rafinăriile din România au reușit să identifice surse alternative țițeiului rusesc, chiar dacă în continuare importurile se fac majoritar prin același oleoduct CPC.

Cu tote acestea, o presiune pe partea de ofertă ar putea apărea. Rusia a anunțat că intenționează să introducă, înainte de finele anului, un mecanism prin care va interzice companiilor rusești să vândă petrol sub plafonul de 60 de dolari barilul, impus pentru petrolul rusesc de G7 și Australia, precum și de Uniunea Europeană.

Totodată, au început să apară și primele efecte negative ale noilor sancțiuni. Traficul de nave petroliere s-a blocat în largul Turciei, în prima zi a plafonului de preț impus de Occident petrolului rusesc, Ankara insistând asupra unei noi dovezi de asigurare pentru toate navele.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
benzină
ieftiniri
motorină
țiței
rusia
embargo