Undă verde condiționată - London Stock Exchange cumpără Refinitiv, prezent și în România

Undă verde condiționată - London Stock Exchange cumpără Refinitiv, prezent și în România
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 ian 2021

Comisia Europeană a aprobat, cu unele condiții, tranzacția prin care London Stock Exchange Group (LSEG), operatorul bursei de la Londra, preia Refinitiv Holdings, printre cei mai mari furnizori mondiali de date și infrastructură pentru piețele financiare, cu birou și în România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Condițiile agreate sunt:

1. LSEG va vinde în întregime participația la Borsa Italiana. Operatorul bursei londoneze a ajuns deja  la un acord privind vânzarea întregii participații deținute la Borsa Italiana către Euronext în schimbul a peste 4,3 miliarde de  euro.

2. Grupul va continua să ofere, prin LCH Swapclear, serviciile de clearing pentru produsele financiare derivate pe rate de dobândă (IRD), tranzacționate OTC (over the counter, tranzacționate extrabursier - n.red), în mod deschis, fără a se angaja în strategii comerciale care ar discrimina clienții în funcție de originea tranzacției.

Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu Wellington CITEȘTE ȘI Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu Wellington

3. Grupul va oferi acces la datele LSE, indicii FTSE UK, ratele de referință WM/R FX către toți competitorii. Astfel, LSEG se angajează să nu modifice tehnologiile, calitatea sau serviciile furnizate față de cele oferite intragrup.

În august 2019, LSEG  a ajuns la un acord pentru preluarea Refinitiv, într-o tranzacție cu acțiuni în valoare de aproximativ 27 miliarde de dolari. Comisia Europeană a deschis însă ulterior o investigație aprofundată în legătură cu această tranzacție.

Comisia s-a arătat îngrijorată că achiziția ar putea reduce competiția în domeniul tranzacționării și compensării (clearing-ului) în cazul mai multor categorii de active financiare și pe segmentul produselor legate de datele financiare.

Blackstone deține 55% din acțiunile Refinitiv, participație preluată în 2018 de la Thomson Reuters în schimbul a 20 miliarde de dolari (incluzând datoriile). Thomson Reuters, proprietarul Reuters News, controlează restul de 45%.

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

În urma tranzacției, acționarii Refinitiv ar deține o participație de circa 37% la grupul rezultat și sub 30% din drepturile de vot. Thomson Reuters ar controla 15% din acțiunile LSEG.

Refinitiv Holdings (fosta Thomson Reuters Financial & Risk) este unul dintre principalii furnizori de date și infrastructură pentru piețele financiare, deservind peste 40.000 de clienți instituționali și corporate în 190 de țări. Refintiv are un birou și în România.

London Stock Exchange Group operează, pe lângă bursa din Londra, Borsa Italiana și MTS - bursă electronică pentru instrumente cu venit fix. Grupul a intrat în 2019 pe piața românească, cu un centru de servicii pentru afaceri deschis la București.

viewscnt
Afla mai multe despre
lse
lseg
refinitiv
london stock exchange
thomson reuters