London Stock Exchange vinde Borsa Italiana către Euronext pentru 4,3 miliarde euro. Tranzacția, condiționată de aprobarea preluării Refinitiv

London Stock Exchange vinde Borsa Italiana către Euronext pentru 4,3 miliarde euro. Tranzacția, condiționată de aprobarea preluării Refinitiv
scris 9 oct 2020

London Stock Exchange Group (LSEG), operatorul bursei de valori londoneze, a ajuns la un acord privind vânzarea întregii participații deținute la Borsa Italiana către Euronext în schimbul a peste 4,3 miliarde de  euro.

Luna trecută, operatorul bursier paneuropean Euronext a anunțat că a depus o ofertă pentru preluarea Borsa Italiana, în parteneriat cu banca italiană de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) și Intesa Sanpaolo.

Euronext și investitorii partneri vor plăti 4,325 miliarde de euro în numerar pentru achiziția London Stock Exchange Group Holdings Italia, compania-mamă a bursei de valori italiene, plus o sumă suplimentară ce va reflecta lichiditățile generate de Borsa Italiana până la finalizarea tranzacției.

Greu de mișcat 4 CITEȘTE ȘI Greu de mișcat 4

Încheierea tranzacției depinde, printre altele, de o eventuală decizie a Comisiei Europene privind condiționarea achiziției furnizorului de date și infrastructură pentru piețele financiare Refinitiv Holdigs de către London Stock Exchange Group de renunțarea la participația deținută la Borsa Italiana, potrivit unui comunicat al grupului britanic.

“Credem că vânzarea grupului Borsa Italiana va contribui semnificativ la soluționarea preocupărilor UE în materie de concurență”, a declarat directorul general al operatorului bursier londonez, David Schwimmer.

London Stock Exchange Group a ajuns la un acord pentru preluarea Refinitiv Holdings, printre cei mai mari furnizori mondiali de date și infrastructură pentru piețele financiare, cu birou și în România, în august anul  trecut, într-o tranzacție cu acțiuni în valoare de aproximativ 27 miliarde de dolari.

Ulterior, Comisia Europeană a anunțat lansarea unei investigații aprofundate privind tranzacția propusă, citând îngrijorări privind limitarea competiției în domeniul tranzacționării și compensării (clearing) în cazul mai multor categorii de active financiare și pe segmentul produselor legate de datele financiare.    

O eventuală combinare a activităților Euronext și Borsa Italiana ar crea cea mai mare infrastructură de piețe de capital din Europa și va diversifica portofoliul de active al Euronext.

“Mulțumită tranzacției, Euronext își va diversifica semnificativ mixul de venituri și amprenta geografică, prin înglobarea infrastructurii de piață a Italiei, o țară G7 și a treia cea mai mare economie din Europa”, arată directorul general al Euronext, Stéphane Boujnah.

London Stock Exchange Group operează, pe lângă bursele din Londra și Italia, bursa electronică pentru instrumente cu venit fix MTS.

Grupul britanic a intrat pe piața românească în 2019, cu un centru de servicii pentru afaceri deschis la București.

viewscnt
Afla mai multe despre
lse
london stock exchange
borsa italiana
euronext
acord
tranzactie
refinitiv holdings
comisia europeana
ancheta