ANPC: În 2020, pe faleza din Mamaia erau undeva la 63 de băcănii. Sper că nu în creștere. În curând ar însemna să fie toată faleza o băcănie. Nicăieri în lume nu ar mai exista o faleză plină cu atâtea astfel de magazine

ANPC: În 2020, pe faleza din Mamaia erau undeva la 63 de băcănii. Sper că nu în creștere. În curând ar însemna să fie toată faleza o băcănie. Nicăieri în lume nu ar mai exista o faleză plină cu atâtea astfel de magazine
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iun 2023

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat că pe faleza din Mamaia erau în anul 2020, 63 de băcănii, adăugând că speră că numărul acestora nu este în creștere, deoarece în curând ar însemna ca toată faleza să fie o băcănie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Horia Constantinescu a declarat luni, într-o conferință de presă susținută în Mamaia și prilejuită de lansarea Comandamentului Litoral 2023, că echipele de control vor acorda o atenție sporită magazinelor alimentare, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Fostul premier italian Silvio Berlusconi a încetat din viață. Născut pentru celebritate și scandal: De la cântăreț, la om de afaceri miliardar și politician care a condus patru guverne CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fostul premier italian Silvio Berlusconi a încetat din viață. Născut pentru celebritate și scandal: De la cântăreț, la om de afaceri miliardar și politician care a condus patru guverne

“Vor fi verificate locațiile de pe plajă, cele de pe faleză, vom acorda o atenție sporită inclusiv magazinelor alimentare, pentru că, după cum știți, există o hotărâre de Guvern 559/2001, cea care interzice aceste tipuri de activități în stațiunile turistice, în sensul că nu se pot vinde carne, cartofi, iaurt și oricare dintre alimentele neprocesate dedicate cumva gătirii, eventual în balconul camerei de hotel, așa cum din păcate s-a întâmplat de foarte multe ori. Aceste activități generează inclusiv pericol pentru consumator. Odată achiziționată carne sau pește în variantă refrigerată și depozitată ulterior necorespunzător reprezintă un real pericol pentru fiecare dintre consumatori”, a afirmat Horia Constantinescu.

El consideră că ar fi nevoie de o recalibrare a stațiunilor turistice și eliminate băcăniile de pe faleze.

“Se impune o recalibrare a stațiunilor turistice pentru că unele dintre acestea au devenit cartiere ale orașelor pe lângă care au fost înființate, din păcate, credem noi, dar este prea târziu să stabilim că este nevoie de o altă abordare, având în vedere că au devenit și zone de locuit. Cu siguranță zona efectiv sau eminamente turistică a stațiunii turistice trebuie redimensionată și eliminate toate structurile de tip băcănie de pe faleze sau din zonele cu impact turistic major. Dar pot rămâne magazinele acolo unde au și structură de alimentație publică pentru a fi siguri că respectă și hotărârea de Guvern”, a transmis președintele ANPC.

El a fost întrebat dacă știe câte astfel de magazine sunt în stațiunile de pe litoral.

TAROM pierde definitiv procesul pe zona zborurilor charter. Acuzații de cartel CITEȘTE ȘI TAROM pierde definitiv procesul pe zona zborurilor charter. Acuzații de cartel

“În 2017, în Mamaia, erau undeva la 15-16 astfel de magazine. În 2020, pe faleza din Mamaia erau undeva la 63 de băcănii. Sper că nu în creștere. În curând ar însemna să fie toată faleza o băcănie și atunci ar putea fi interesantă și din punct de vedere turistic. Nicăieri în lume nu ar mai exista o faleză plină cu atâtea astfel de magazine”, a precizat Horia Constantinescu.

Întrebat dacă faleza din Mamaia va fi în această vară o bacănie, președintele ANPC a răspuns: “Cu siguranță, nu. Vor fi aplicate sancțiuni tuturor celor care desfășoară astfel de activități, dacă înțeleg să nu respecte sancțiunea pentru abateri repetate se vor lua măsurile corespunzătoare: suspendarea activității pe o perioadă de la 6 la 12 luni, iar în condițiile nerespectării și acestor măsuri, închiderea definitivă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
mamaia
turism
anpc