Piața financiară răspunde la incertitudinile politice și fiscale, în contextul deficitului bugetar ridicat, arată pentru Profit.ro Ștefan Posea, economist la ING Bank România. Reducerea deficitului este absolut necesară pentru a preveni tăierea ratingului suveran, dar planul fiscal trebuie să fie unul convingător și să vină repede, în condițiile în care incertitudinea electorală prelungită a dus la amânarea investițiilor și reformelor - fără îmbunătățiri în al doilea semestru, economia ar putea stagna, avertizează economistul.
China denunță o ”hărțuire” a Statelor Unite și pozează în apărătoarea multilateralismului la o reuniune diplomatică a zeci de țări din America Latină, cu care caută să-și consolideze relațiile, relatează AFP.
Președintele interimar Ilie Bolojan spune că suntem deja practic într-o criză bugetară, pentru că România cheltuie mai mult decât își permite, de mulți ani.
O temă importantă pentru mediul de afaceri este rolul capitalului străin în economia românească, iar dacă străinii pleacă din România, noi închidem lumina la propriu și la figurat, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere electorală pe teme economice, organizată la sediul CCIR.
SUA și China au agreat reducerea semnificativă a taxelor vamale reciproce pentru o perioadă de 90 de zile. Negocierile pentru încheierea unui acord comercial mai amplu continuă.
PIB-ul Germaniei se va contracta cu 0,2% anul acesta, arată un studiu publicat marți de institutul economic german IW, ceea ce ar reprezenta al treilea an de recesiune pentru cea mai mare economie a Europei, transmite DPA.
Cheltuielile de mentenanță pentru clădirile moderne de birouri din România au crescut cu aproximativ 10% în bugetele alocate pentru 2025, cea mai accentuată creștere din ultimii ani.
Deprecierea cursului monedei naționale, creșterea dobânzilor și reducerea liniilor de finanțare, noul val de inflație generat de liberalizarea piețelor de energie și gaze, alături de efectele unei posibile creșteri a taxelor, riscă să ducă România într-o situație de risc, cu falimente în serie pe lanțurile economice, susțin experții îîn insolvențe.
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a revizuit ușor în scădere estimările privind evoluția economiei românești în 2025, dar a menținut previziunile pentru 2026, potrivit raportului 'Regional Economic Prospects', publicat de instituția financiară internațională.
Rata anuală a inflației în luna aprilie 2025 comparativ cu luna aprilie 2024 a fost 4,9%, la fel ca în luna martie 2025 comparativ cu luna martie 2024, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).