INFOGRAFIC Efectul schimbării strategiei Gazprom. Prețul spot al gazelor s-a înjumătățit în ultima lună pe BRM

INFOGRAFIC Efectul schimbării strategiei Gazprom. Prețul spot al gazelor s-a înjumătățit în ultima lună pe BRM
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 nov 2021

Prețul mediu spot al gazelor tranzacționate pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a scăzut sub 300 de lei/MWh pentru prima dată în ultima lună și jumătate, după ce pe 6 octombrie crescuse peste 500 de lei/MWh. Motivul: Gazprom și-a dublat capacitatea rezervată pentru exportul de gaze în România și a promis să livreze cantități superioare de gaze în UE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Prețul mediu intraday al gazelor tranzacționate pe BRM a coborât marți la 298,8 lei/MWh, cu peste 200 de lei sub maximul atins în urmă cu o lună, de 499,55 lei/MWh. Ultima tranzacție a zilei de marți a fost efectuată la 290 lei/MWh

Pe 6 octombrie, când a fost înregistrat prețul intraday de 499,55 lei/MWh, prețul mediu pentru ziua următoare (PZU) a fost de 601,8 lei/MWh, iar cel maixm de 660 lei/MWh.

Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare CITEȘTE ȘI Cum atragi clienți prin intermediul platformelor de socializare

Marți, prețul mediu al gazului cu livrare în ziua următoare (miercuri) a fost de două ori mai redus decât cel din urmă cu o lună, de 318 lei/MWh.

Evoluția din ultima lună a prețurilor intraday și pentru ziua următoare pe Bursa Română de Mărfuri

Evoluția din ultima lună a prețurilor intraday și pentru ziua următoare pe Bursa Română de Mărfuri

Și pe cea mai importantă bursă regională, cea austriacă CEGH, prețul mediu spot al gazelor a scăzut la 66 euro/MWh, după ce la începutul lunii octombrie atinsese și o cotație medie zilnică de 115 euro/MWh și o cotație maximă de 150 de euro/MWh.

Presiunea asupra prețurilor din România s-a atenuat începând cu mijlocul lunii trecute, când Gazprom și-a dublat capacitatea rezervată în punctul de interconectare de la Negru Vodă (pe unde intră gazul rusesc importat din gazoductul TurkStream), de la 57,5 GWh/zi (37% din cea totală) în octombrie la 107,43 GWh/zi (peste 70% din capacitatea totală) în nopiembrie.

Previn sau mă tratez doar când am nevoie? Abonamentele medicale înclină și mai mult balanța spre prevenție în calculul de costuri, efort și beneficii CITEȘTE ȘI Previn sau mă tratez doar când am nevoie? Abonamentele medicale înclină și mai mult balanța spre prevenție în calculul de costuri, efort și beneficii

Prețul spot al gazelor pe BRM a crescut cu 20% în dimineața zilei de luni, la 372 lei/MWh, în urma sistării importurilor de gaze prin punctele Negru Vodă și Giurgiu-Ruse cauzată de o explozie a unei conducte din sistemul de transport bulgar care alimenteză Serbia (din TurkStream) la 80 km de Varna, informație publicată de Profit.ro în exclusivitate. Ulterior, în cursul aceleiași zile, în urma anunțului reluării parțiale a importurilor din Bulgaria, prețul intraday a scăzut la 354 lei/MWh.

Prețurile de referință în Europa la gaze naturale și energie electrică au scăzut joia trecută după ce președintele Vladimir Putin a semnalat că Rusia va trimite cantități suplimentare către continentul european.

Rusia vrea ca prețul gazelor pe piața din Europa, principalul său client, să scadă cu 60% față de nivelul ridicat de luna trecută, deoarece o apreciere prelungită ar putea afecta cererea pentru gazele livrate de Gazprom.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
spot
gaze
brm
gazprom