Scumpire a carburanților la toate stațiile

Scumpire a carburanților la toate stațiile
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 mai 2022

După o rară ieftinire a carburanților efectuată pe 27 aprilie, liderul pieței, OMV Petrom, a scumpit atât benzina, cât și motorina în numai o săptămână, cu 12 bani pe litru. Noutatea este majorarea prețului benzinei, care, în ultima lună, chiar se micșorase, comparativ cu cel al motorinei, care crescuse considerabil. Și competitorii OMV Petrom au majorat prețul combustibililor în această perioadă, chiar dacă cu sume mai mici, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În urma scumpirilor efectuate de cea mai importantă companie de comercializare a combustibililor atât la stațiile Petrom, cât și la cele OMV, în trei tranșe de câte 4 bani pe litru, diferența de preț dintre cele două tipuri de carburanți a rămas de 91 de bani/l sau aproximativ 12%.

Dacă, miercurea trecută, compania vindea în stațiile Petrom din capitală benzina standard cu 7,59-7,64 lei/l, iar motorina standard, cu 8,5-8,51 lei/l, marți prețurile urcaseră la 7,71-7,76 lei/l, respectiv la 8,62-8,63 lei/l.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Similar, în stațiile OMV, prețurile au crescut de la 7,67-7,82 lei/l în cazul benzinei standard și 8,56-8,66 lei/l, în cazul motorinei standard, la 7,79-7,94 lei/l, respectiv 8,68-8,78 lei/l.

În cadrul unei conferințe cu analiștii, CEO-ul companiei, Christina Verchere, a declarat că, la fel precum compania mamă austriacă, nici OMV Petrom nu va mai importa țiței rusesc, care se vinde în prezent cu discunt pe piața mondială, însă că acest lucru va conduce la o creștere a prețului de achiziție a materiei prime. Potrivit acesteia, în prezent, la Petrobrazi 70% din țițeiul prelucrat provine din producția internă, iar 30% din import.

Scumpire a carburanților la toate stațiile

Și Lukoil, care rafinează aproape 100% țiței rusesc, a majorat prețurile în ultima săptămână, cu 4 bani în cazul benzinei standard, care costă în prezent 7,66-7,71 lei/l, și cu 7 bani, în cazul motorinei standard, care se poate cumpăra cu 8,55-8,58 lei/l.

În aceeași perioadă, MOL a scumpit ambele tipuri de combustibili cu câte 4 bani/l, prețul benzinei ajungând la 7,8-7,91 lei/l, iar cel al motorinei la 8,64-8,75 lei/l.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct

De la începutul anului, petrolul Brent, de referință pe piața europeană, s-a apreciat cu aproximativ 42%, la 107 euro/baril, în timp ce prețul benzinei la pompă cu 26%, iar cel al motorinei, cu 41%.

Potrivit INS, în 2021, producția de țiței a României a fost de 3,1 milioane tone echivalent petrol (TEP), în timp ce importurile de țiței au fost de mai mult de 2 ori mai ridicate, de 6,8 milioane tep.

Doar una dintre cele 3 mari rafinării din România, Petrobrazi operată de OMV Petrom, folosește majoritar țiței autohton, celelalte două, Petrotel, deținută de Lukoil, și Petromidia, a Rompetrol, utilizând țiței rusesc, respectiv kazah, exportate prin terminalele din portul rus Novorosisk.

În plus, România a importat produse 3,9 milioane tep de produse petroliere, motorina fiind cel mai important dintre acestea.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorină
scumpiri
omv
petrom
lukoil
mol