Pe masa discuțiilor privind măsurile de echilibrare a bugetului, incluzând creșteri de taxe și tăierea unor cheltuieli din sectorul bugetar, a fost avansată, dinspre mediul de afaceri, și ideea unei taxe universale aplicate tuturor tranzacțiilor, pe „orice mișcare de bani din economie”, spun pentru Profit.ro surse politice participante la negocierile prezidate de Nicușor Dan.
Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) și Federația Patronală a Energiei (FPE) transmit, într-un comunicat comun, că sprijină propunerea de reducere a TVA la energie electrică pe fondul eliminării plafonării prețurilor de la 1 iulie, venită de la autorități, însă avertizează, totodată, că România riscă să piardă fonduri UE nerambursabile destinate sprijinirii consumatorilor vulnerabili dacă nu actualizează definiția juridică a acestora în acord cu normele europene.
Țările membre ale Uniunii Europene ar putea să finanțeze de la bugetele lor de stat anumite investiții în extinderea, întărirea și modernizarea rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice, pentru a ține sub control povara tarifele reglementate de profil suportate pe facturi de consumatorii finali de electricitate, se arată într-un document foarte recent al Executivului de la Bruxelles.
Ministerul Finanțelor a cerut Fondului Monetar Internațional (FMI) un document de consiliere.
Reprezentanții PSD, PNL, USR și UDMR discută o serie de măsuri pentru echilibrarea bugetului, printre care creșteri de taxe și tăierea unor cheltuieli din sectorul bugetar.
Reprezentanții PSD, PNL, USR și UDRM au ajuns la un draft al măsurilor de creștere a taxelor și de reducere a cheltuielilor discutate săptămâna aceasta, de luni până joi. Acestea sunt doar propuneri, urmând ca până luni să se ajungă la o variantă finală. Lista măsurilor include creșterea TVA la 21%, dar și variante de majorări de cote reduse, modificări la contribuții sociale pentru unele venituri, creșteri de taxe la jocuri de noroc, precum și reduceri în sectorul bugetar, au declarat pentru Profit.ro surse politice.
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, avertizează că cine nu respectă legea, inclusiv plata impozitelor, trebuie să plătească, inclusiv cei care nu au controlat aceste companii.
Majorarea fiscalității va activa instinctul de protecție al populației, care va migra către forme nefiscalizate pentru consum și înregistrarea veniturilor, crede Florian Libocor, economist șef al BRD. România are de departe cel mai mare gap al taxei pe valoarea adăugată din UE și o creștere a acestei taxe pe consum ar face ca o parte semnificativă din bani să nu fie colectată la buget. Libocor oferă și un scenariu privind impactul creșterii TVA asupra veniturilor și inflației și adaugă că orice măsuri vor fi luate pentru reducerea deficitului bugetar vor fi acceptate mai ușor de populație dacă vor avea caracter temporar.
Valoarea de piață a bunurilor companiei Damen Shipyards Mangalia SA, care operează șantierul naval omonim de la malul Mării Negre, aflată în insolvență de aproape un an, nu ar acoperi nici pe departe, în caz de vânzare, totalul datoriilor înscrise în momentul de față la masa credală a societății, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.
Ajustarea deficitului foarte ridicat trebuie să se facă cu măsuri atât pe partea de cheltuieli, cât și pe cea de venituri, spune Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank și fost președinte al Consiliului fiscal. România se detașează în clasamentul european al cheltuielilor publice în câteva zone, cum ar fi ordinea publică sau achizițiile în sănătate. Pe de altă parte, percepția că românii ar plăti taxe mari, cel puțin în comparație cu restul Europei, nu se susține cu cifre, ci se întemeiază pe percepția oamenilor, nemulțumiți de serviciile primite.