Ministerul Finanțelor contează în acest an pe încasarea de către România a două tranșe din PNRR, în total circa 3 miliarde de euro (este luată în calcul doar componenta de împrumut a cererilor de plată), volumul total al împrumuturilor din sursă externă fiind estimat la 16-17 miliarde de euro. Suma care va fi obținută efctiv din PNRR va depinde de modul în care Guvernul îndeplinește jaloanele din cererile de plată, dar și de reorganizarea celor cinci cereri de plată rămase (4-8) în doar trei (4-6), având în vedere că trei este numărul maxim de cereri care mai pot fi depuse până la încheierea PNRR în august 2026.
Președintele american Donald Trump a anunțat că, începând din data de 4 martie, vor intra în vigoare taxele vamale pe care le-a decis anterior asupra produselor importate în SUA din Canada, Mexic și China, el acuzând aceste țări că nu fac suficiente eforturi pentru a combate traficul cu droguri, în special fentanil, relatează agențiile internaționale de presă.
Roxana Epure, Managing Partner NextUp, firmă de soluții software care implementează modificările fiscale pentru afaceri, cum ar fi e-Factura, SAF-T, e-Transport, a transmis o scrisoare deschisă Guvernului, prin care cere statului român predictibilitate și claritate legislativă.
În 2022, 14,7% din angajații din Uniunea Europeană aveau salarii mici, față de 16,2% în 2018, iar cea mai ridicată pondere de lucrători în categoria cu salarii mici se înregistra în Bulgaria și România, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Președintele interimar Ilie Bolojan a chemat la discuții toate camerele de comerț din România, pe tema formularului D177 privind redirecționarea impozitului pe profit/impozitului pe veniturile microintreprinderilor, dar și legate de investițiile străine pe piața locală.
Deficitul bugetar s-a situat în ianuarie la 11 miliarde lei, respectiv 0,58% din PIB, față de deficitul de 7,89 miliarde lei, respectiv 0,45% din PIB, aferent lunii ianuarie 2024, a anunțat astăzi Ministerul Finanțelor. Profit.ro a scris la începutul acestei săptămâni despre nivelul ridicat al deficitului din ianuarie. Ținta pentru întreg anul este pentru un deficit în termeni cash de 7,04% din PIB, 134,6 miliarde lei. De remarcat, veniturile statului au scăzut în ianuarie cu 1,4%, în timp ce cheltuielile sunt pe creștere cu 4,5%, deși Guvernul nu a avut buget în prima lună a anului, iar o parte semnificativă a cheltuielilor a fost plafonată la media lunară de anul trecut.
Inspectorii de muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă București, în urma acțiunilor de control, având obiectiv prioritar identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, au verificat agenți economici din domeniu activităților de curierat.
În unele companii de stat sunt plătite, la acest moment, pe lângă prime de Paște și de Crăciun, și o primă de murături, prevăzută în contractul colectiv de muncă.
În 2024 s-au deschis 7.274 de proceduri noi de insolvență față de 6.650 în 2023. Instrumentele de plată refuzate au crescut atât ca valoare (+30%), cât și ca număr (+17%) comparativ cu 2023, dar continuă să rămână sub nivelurile înregistrate în 2019. Sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul/repararea autovehiculelor și motocicletelor a raportat cel mai mare număr de insolvențe respectiv 1.927.
Ministerul Finanțelor anunță că a aplicat cota redusă de TVA pentru bateriile de stocare în conformitate cu legislația adoptată de Parlamentul României, care prevede explicit că această facilitate fiscală se aplică doar în cazul sistemelor fotovoltaice off-grid, și nu pentru cele on-grid sau hibride.