Președintele interimar al USR, Dominic Fritz, a declarat că este evident faptul că viitorul guvern va ieși cu un pachet de măsuri de care nu va fi mulțumit niciunul dintre partidele care vor alcătui coaliția de guvernare.
Comisia Europeană (CE) a atenționat astăzi România, Ungaria și Bulgaria să accelereze eforturile pentru implementarea PNRR, având în vedere că termenul limită este și va rămâne 31 august 2026. Cele trei țări au fost incluse de către Comisie într-un grup separat, țări cu programe PNRR mari și peste 85% din jaloane neîndeplinite.
Comisia Europeană (CE) declanșează împotriva României procedurile ce pot duce la suspendarea accesului țării la banii din PNRR și la fondurile de coeziune, având în vedere că nu a luat măsuri adecvate pentru reducerea deficitului buegatar, situat la 9,3% din PIB anul trecut, cel mai ridicat din UE, a declarat un oficial european în contextul în care astăzi CE publică evaluări privind progresele statelor membre în privința reducerii deficitelor.
Guvernanții români nu au respectat regulile de prudență fiscal în ultimii 35 de ani și au normalizat discursul traiului peste posibilități, spune Valentin Lazea, economistul șef al BNR. Deficitele mari au devenit o țintă, nu un caz atipic, teoria “wage led growth” a dus la inflație și deficit extern, iar pensiile au fost majorate discreționar, totul finanțat cu împrumuturi.
De ce a ajuns România într-o situație economică delicată?
În cadrul auditului de conformitate efectuat la Agenția Națională de Administrare Fiscală, Curtea de Conturi a exprimat concluzie cu rezerve cu privire la modul în care au fost respectate prevederile legale privind formarea, evidențierea, urmărirea și încasarea veniturilor bugetului general consolidat administrate de ANAF în anul 2023.
Costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o creștere de 16,04%, în trimestrul I 2025 comparativ cu trimestrul I 2024, arată datele Institutului Național de Statistcă (INS).
Președintele Nicușor Dan transmite că își menține declarația că nu va crește TVA, în sensul că, în ceea ce îl privește, "toate discuțiile de acum cu partidele pornesc de aici".
Valoarea de piață a bunurilor companiei de stat strategice de apărare cu profil aeronautic Romaero, controlată de Ministerul Economiei și aflată de aproape 1 an și jumătate în insolvență, nu ar acoperi integral, în caz de vânzare, datoriile înscrise în momentul de față la masa credală a societății, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.
Majorarea impozitului pe dividende la 16%, a impozitului pe profit la 19%, precum și creșterea cotei de TVA la 21%, inclusiv majorarea cotei pentru HoReCa, s-au aflat astăzi printre subiectele discutate la Cotroceni de reprezentanții PSD, PNL, USR și UDRM, au declarat surse politice pentru Profit.ro.