Cauțiune de un milion de euro stabilită în cazul fostului ministru Sebastian Vlădescu, urmărit penal pentru luare de mită și trafic de influență

Cauțiune de un milion de euro stabilită în cazul fostului ministru Sebastian Vlădescu, urmărit penal pentru luare de mită și trafic de influență
scris 2 mai 2018

Procurorii au stabilit o cauțiune de un milion de euro în cazul fostului ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, acuzat de luare de mită și trafic de influență în formă continuată, în acest dosar fiind urmăriți penal și fostul parlamentar Cristian Boureanu, Ionuț Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, dar și președinte al EximBank, și Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Conform DNA, în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit de la o companie străină, în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei București-Constanța, precum și plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie.

Direcția Națională Anticorupție a transmis, miercuri, că în cazul lui Sebastian Vlădescu a fost fixată o cauțiune în valoare de 1.000.000 de euro (echivalent în lei), care va fi depusă la o unitate bancară și consemnată pe numele său la dispoziția DNA sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea aceleiași unități de Parchet, scrie News.ro.

Cauțiunea se va depune în termen de zece zile, precizează DNA.

Direcția Națională Anticorupție a anunțat vineri că procurorii au început urmărirea penală împotriva fostului ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, după obținerea avizului favorabil din partea președintelui Klaus Iohannis.

DNA spune că în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit de la o companie străină, în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei București-Constanța, precum și plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie. Banii încasați ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăți făcute de statul român și erau achitați succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la compania C.N. C.F.R.).

Tesla este dată în judecată pentru două miliarde de dolari, fiind acuzată că a copiat designul camioanelor Nikola CITEȘTE ȘI Tesla este dată în judecată pentru două miliarde de dolari, fiind acuzată că a copiat designul camioanelor Nikola

În acest context, în prima parte a anului 2005, Sebastian Vlădescu împreună cu Mircea Costea și Mihaela Mititelu, a pretins de la reprezentanții unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu C.N.C.F.R. S.A. privind reabilitarea căii ferate București – Constanța pentru ca, în schimbul acestui comision, să aprobe, în calitate de ministru al Finanelor, finanțarea suplimentară necesară pentru încheierea contractelor, precum și pentru a își exercita ulterior atribuțiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare plății facturilor pentru lucrările efectuate, afirmă procurorii.

În perioada 2008-2009, în baza acestei înțelegeri, Sebastian Vlădescu a primit suma de aproximativ un milion de euro (reprezentând partea sa din comisionul pretins) în conturile bancare ale unor societăți comerciale pe care le controla. Ulterior, în perioada 2009-2010, Vlădescu a acceptat de la reprezentantul companiei străine promisiunea sumei de două milioane de euro, iar în perioada noiembrie 2011- septembrie 2013 fostul ministru a primit suma de 65.000 de euro, sub forma finanțării activității unei companii offshore, unde avea calitatea de asociat.

De asemenea, în același context, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2013, fostul ministru a pretins și a primit de la aceeași persoană suma totală de 2.117.000 de euro. În schimbul acestor sume de bani,Vlădescu urma să își exercite influența pe care a pretins că o avea asupra ministrului Transporturilor pentru a-l determina să asigure finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată București-Constanța.

Sebastian Vlădescu a fost ministru al Finanțelor în perioada august 2005-aprilie 2007, respectiv decembrie 2009-septembrie 2010.

În 18 aprilie, DNA a cerut sesizarea președintelui pentru încuviințarea urmăririi penale a fostului ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu, acuzat de două infracțiuni de luare de mită, și a anunțat că în același dosar a început urmărirea penală împotriva fostului parlamentar Cristian Boureanu, a lui Ionuț Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, dar și președinte al EximBank, și a lui Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cautiune
sebastian vladescu