ULTIMA ORĂ Câciu: România pregătește implementarea rapidă, de la 1 ianuarie 2023, a Directivei privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale

ULTIMA ORĂ Câciu: România pregătește implementarea rapidă, de la 1 ianuarie 2023, a Directivei privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 18 ian 2022

Directiva privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE este un obiectiv prioritar pentru România, iar autoritățile vor pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023, dată până la care noile reguli privind impozitarea marilor companii ar urma să fie transpuse în legislația UE, a transmis ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, după ce a participat la o reuniune a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (Ecofin). Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activitățile globale ale multinaționalelor. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Propunerea de Directivã privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaționale din UE a fost cel mai important subiect al reuniunii Consiliului Afaceri Economice și Financiare (Ecofin), desfășuratã marți, 18 ianuarie 2022, la Bruxelles, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Miniștrii de Finanțe au fost invitați să confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar și necesitatea transpunerii în legislația UE, până la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaționale agreate în Cadrul Incluziv al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activitățile globale ale multinaționalelor. Regulile vizează toate grupurile mari, naționale sau internaționale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an și care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

"România susține toate măsurile de combatere a planificării fiscale. Apreciem că acest proiect va contribui la asigurarea unei competiții echitabile în cadrul pieței interne a UE. Adoptarea și implementarea directivei este un obiectiv prioritar și pentru România, de aceea vom pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023", a precizat Câciu.

Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum CITEȘTE ȘI Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum

Miniștrii au discutat despre stadiul implementării Mecanismului de Redresare și Reziliențã și au aprobat Concluziile cu privire la Raportul privind Mecanismul de Alertă 2022, Concluziile Analizei Anuale a Creșterii Durabile 2022 și Recomandarea pentru politica economică a zonei euro 2022.

De asemenea, cei 27 au avut un schimb de opinii pe marginea mandatului UE pentru viitoarea reuniune G20, din februarie 2022. La prima reuniune Ecofin organizată sub președinția sa, Franța și-a prezentat prioritățile în domeniul economic și financiar.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
adrian caciu
directiva
impozit
multinationale