Acțiunile constructorilor auto germani sunt în scădere, pe fondul ultimelor dezvăluiri în scandalul VW

Acțiunile constructorilor auto germani sunt în scădere, pe fondul ultimelor dezvăluiri în scandalul VW
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 4 nov 2015

Acțiunile principalilor producători auto germani, în frunte cu Volkswagen, sunt în cădere miercuri, după ce cel mai mare constructor auto din Europa a anunțat că scandalul emisiilor poluante ar putea afecta și mașini cu motorizări pe benzină.

Urmărește-ne și pe Google News

În jurul orei 14:30, titlurile Volkswagen erau în scădere cu 8,4% față de referință, la 101,7 euro/unitate, după ce în prima parte a sesiunii bursiere au pierdut până la 11% din valoare.

De la declanșarea scandalului privind emisiile poluante, la mijlocul lunii septembrie, valoarea de piață a grupului german a scăzut cu circa 24 miliarde de euro (39%), la aproximativ 60 miliarde de euro.

Titlurile Porsche se tranzacționau în scădere cu 7,96%, la 40,10 euro/unitate.

Acțiunile Daimler, producătorul Mercedes-Benz, au coborât cu 2,9%, la 76,99 euro/unitate, în timp ce titlurile BMW au scăzut cu 2,36%, la 91,36 euro/unitate.

Bursa de la Frankfurt a scăzut cu 0,14%.

De cealaltă parte, indicele Stoxx 600, al principalelor companii europene, a urcat cu 0,94% și ar putea încheia ședința la maximul a peste două luni, pe fondul comentariilor Băncii Centrale Europene referitoare la o posibilă introducere, în decembrie, a noi măsuri pentru stimularea economiei din zona euro.  

Grupul Volkswagen a recunoscut marți că a subestimat consumul de combustibil la aproximativ 800.000 de mașini vândute în Europa, inclusiv în cazul motorizărilor pe benzină, iar acționarul său majoritar, Porsche Automobil Holding, a avertizat că aceste descoperiri ar putea afecta și mai mult rezultatele financiare, transmite Reuters.

Cele mai recente revelații privind economia de combustibil și nivelul emisiilor de dioxid de carbon, care, conform VW, reprezintă un risc economic evaluat la aproximativ două miliarde de euro, au adâncit criza cu care se confruntă grupul german.

Luni, noi acuzații au fost lansate de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), conform cărora grupul german ar fi instalat softul care permitea mașinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu și în timpul operațiunilor normale la 10.000 de vehicule cu motoare de trei litri și șase cilindri, ale brandurilor VW, Audi și Porsche, vândute începând din 2014 pe piața americană. Pe șosele, emisiile de oxid de azot pot fi de nouă ori mai ridicate decât limita legală, a anunțat luni EPA. Printre modelele amintite de EPA se află sedanul Audi A6, A7, A8, SUV-ul Audi Q5, VW Touareg și Porsche Cayenne.

Volkswagen AG a dezmințit acuzațiile autorităților SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
vw
bmw
daimler
bursa
actiuni
scandal
emisii