Parteneriat de 3 miliarde euro între VW Group și belgienii de la Umicore, pentru materii prime de baterii

Parteneriat de 3 miliarde euro între VW Group și belgienii de la Umicore, pentru materii prime de baterii
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 26 sep 2022

Grupul Volkswagen, prin divizia PowerCo, a anunțat crearea unui joint-venture cu grupul belgian Umicore, specializat în furnizarea de materii prime, chimie și metalurgie. Obiectul de activitate al parteneriatului va fi startul unui lanț de aprovizionare pentru materii prime necesare producției de baterii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Volkswagen și Umicore vor investi 3 miliarde de euro în producția și furnizarea de materii prime pentru 2,2 milioane de vehicule electrice până în 2030, în cadrul unei noi companii cu sediul în Bruxelles, în care cele două vor deține acțiuni în părți egale. Fabricile de baterii pe care VW le construiește în Europa sub brandul PowerCo vor avea asigurate aproape tot necesarul de materii prime pentru baterii, în intervalul de opt ani.

Volkswagen Group a creat noua companie PowerCo pentru a cuprinde toate activitățile de producție de baterii și celule de baterii necesare planului de electrificare a companiei, prin cele 12 mărci ale sale. Cu ajutorul celor de la Umicore, VW vrea să înceapă furnizarea, din 2025, a materiilor necesare fabricilor de celule de baterii. Capacitatea prognozată este de 160 GWh, sub formă de catod și precursori, care vor ajunge în unitățile pe care PowerCo le va opera în următorii ani.

Prima fabrică este construită în Germania, în Salzgitter, iar cea de-a doua a fost deja stabilită pentru Valencia. Alte cel puțin două fabrici sunt planificate, dar locațiilor lor nu au fost încă stabilite. Una dintre ele va fi în Europa Centrală și de Est, posibil în Cehia. Pe lângă Europa, PowerCo examinează oportunitatea de construire a unei unități de producție de celule și în America de Nord. Pentru fabrica Salzgitter sunt estimate materii prime pentru o capacitate de 40 GWh.

FOTO Chinezii atacă Tesla cu o clonă a lui Model 3 CITEȘTE ȘI FOTO Chinezii atacă Tesla cu o clonă a lui Model 3

Thomas Schmall, membru al Consiliului pentru Tehnologie la Volkswagen AG și președinte al Consiliului de Supraveghere al PowerCo SE, a explicat faptul că „materialul catodic este o materie primă strategică indispensabilă pentru producția de baterii, reprezentând aproximativ 50% din valoarea totală a celulei”.

Jörg Teichmann, Chief Procurement Officer al PowerCo: „O industrie furnizor de materiale pentru baterii nu există încă la scara necesară. Vom schimba acest lucru prin parteneriatul nostru pe termen lung cu Umicore, liderul pieței mondiale pentru materiale cheie în producția de celule.”

Nu au fost anunțate numele noii companii și nici prima locație de producție. 

viewscnt
Afla mai multe despre
vw
powerco
umicore
materii prime baterii