Volvo a încheiat un parteneriat cu Waymo pentru dezvoltarea de mașini autonome de nivel 4

Volvo a încheiat un parteneriat cu Waymo pentru dezvoltarea de mașini autonome de nivel 4
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 26 iun 2020

Compania suedeză Volvo Car, împreună cu mărcile afiliate Polestar și Lynk & Co. aparținând grupului chinez Geely, au anunțat încheierea unui parteneriat strategic cu Waymo, companie a Google, specializată în dezvoltarea de tehnologie pentru vehicule autonome.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Volvo și Waymo și-au propus să dezvolte tehnologie de conducere autonomă de nivel 4 (L4), conform clasificării SAE, într-un parteneriat strategic exclusiv, după cum anunță constructorul suedez. Waymo este o companie specializată în vehicule fără șofer, desprinsă din fostul proiect Google Self-Driving Car, fondat în urmă cu mai bine de zece ani, când ideea de vehicul autonom părea doar SF pentru restul lumii.

Potrivit anunțului, cele două companii vor lucra împreună pentru a integra tehnologia Waymo Driver într-o nouă platformă de mobilitate electrică, destinată serviciilor de ride-hailing, pe care o dezvoltă Volvo și celelalte două branduri din grup.

„Vehiculele complet autonome au poteniția să îmbunătățească siguranța pe șosea la niveluri nemaiîntâlnite până acum și să revoluționeze modul în care oamenii trăiesc, muncesc și călătoresc”, a declarat Hnerik Green, directorul de tehnologie al Volvo Car Group. „Parteneriatul nostru global cu Waymo deschide nou și excitante oportunități de business pentru Volvo, Polestar și Lynk & Co”.

Șeful diviziei Automotive a Waymo, Adam Frost, crede că industria auto a ajuns la un nivel înalt competitiv în privința vehiculelor autonome. „Volvo Car Group împărtășește viziunea noastră despre crearea unui viitor autonom în care drumurile sunt mai sigure iar trnsportul este mai accesibil și mai verde. Suntem încântați că spunem bun venit Volvo Car Group ca partener auto al nostru”, mai declară Frost.

FOTO Bentley a fabricat ultimul Mulsanne, limuzina ultra-luxoasă asamblată în doar 7.300 de exemplare timp de 10 ani CITEȘTE ȘI FOTO Bentley a fabricat ultimul Mulsanne, limuzina ultra-luxoasă asamblată în doar 7.300 de exemplare timp de 10 ani

Cel mai recent parteneriat al Waymo pentru dezvoltarea și implementarea de tehnologie de conducere autonomă L4 a fost cel cu Jaguar, pentru echiparea și testarea în trafic de mașini electrice I-Pace. Volvo Car a mai avut un parteneriat pentru vehicule autonome, de nivel inferior, cu Uber. 

Autonomia de nivel 4, conform Societății Inginerilor Auto (SAE International), este penultimul nivel de autonomie și presupune ca vehiculul să circule singur, fără să fie nevoie de intervenția unui șofer, dar vehiculul nu poate circula decât în anumite condiții care pot limita funcționarea. De exemplu pe șosele special amenajate sau marcate, precum autostrăzile. Spre deosebire de nivelul 3, unde șoferul trebuie să fie pregătit să preia conducerea în situații limită, la nivelul 4 acest lucru nu mai este necesar. Din acest motiv, mașina nu mai are obligativitatea instalării unui volan sau a pedalelor, dar poate fi o opțiune de echipare. SAE recomandă acest tip de vehicule pentru servicii de tip taxi local. Ultimul nivel, L5, se deosebește de nivelul 4 doar pirn faptul că vehiculele vor putea conduce oriunde și în orice condiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
volvo
waymo
masini autonome
masini electrice
taxi autonom
ride hailing
autonomie nivel 4