VIDEO Criza energetică: Cel mai mare jucător din Elveția, activ și în România - credit de urgență de la stat de miliarde. ″Le suntem recunoscători contribuabililor!″

VIDEO Criza energetică: Cel mai mare jucător din Elveția, activ și în România - credit de urgență de la stat de miliarde. ″Le suntem recunoscători contribuabililor!″
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 sep 2022

Grupul elvețian Axpo, cea mai mare companie energetică din Țara Cantoanelor, prezent și în România ca furnizor și trader de electricitate și gaze (inclusiv din import) și cu planuri de extindere în producția de energie regenerabilă, a solicitat și primit de urgență de la Guvernul federal de la Berna o linie de credit de stat în valoare de 4 miliarde de franci elvețieni, după ce scumpirea galopantă a energiei pe piețele europene a majorat substanțial, la niveluri fără precedent, necesarul de garanții financiare pe care jucătorii de profil trebuie să le depună pentru a-și menține contractele în derulare și pentru a putea să continue să tranzacționeze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ultima perioadă, Elveția a ținut prim-planul mediatic al crizei energetice europene, după ce s-a anunțat că autoritățile vor să limiteze temperatura maximă până la care cetățenii confederației își vor putea încălzi locuințele cu gaze naturale la iarnă, în caz de criză energetică gravă, la cel mult 19 grade, cei care vor depăși această limită riscând nu doar amenzi usturătoare, ci chiar condamnări penale cu închisoarea. În plus, ministrul elvețian de resort le-a recomandat cetățenilor să facă duș în doi pentru a reduce consumul de energie termică, stârnind reacții care au mers de la ironie la revoltă.

Acord între conducerea Lufthansa și sindicatul piloților, pentru un armistițiu privind grevele și mărirea salariilor CITEȘTE ȘI Acord între conducerea Lufthansa și sindicatul piloților, pentru un armistițiu privind grevele și mărirea salariilor

Axpo, cu venituri anuale de peste 6 miliarde de franci elvețieni și mai mult de 5.000 de salariați, este și cel mai mare producător de energie din surse regenerabile (inclusiv hidro) din Elveția, deținând unități de generare cu putere instalată totală de 5.000 MW în întreaga Europă.

″Prin această linie de credit, dacă situația de pe piețe se va agrava și mai mult, Axpo va fi în poziția de a putea să-și acopere necesarul de colateral pentru menținerea contractelor de furnizare de energie pe termen lung încheiate cu clienții săi și de a continua să contribuie la securitatea aprovizionării cu energie a Elveției″, a transmis compania.

CONFIRMARE Fumătorii au răsuflat ușurați doar o lună. Liderul pieței, BAT, a scumpit țigările. LISTA noilor prețuri CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fumătorii au răsuflat ușurați doar o lună. Liderul pieței, BAT, a scumpit țigările. LISTA noilor prețuri

Deocamdată, Axpo nu a accesat linia de credit asigurată de statul elvețian, însă compania atrăgea atenția încă din vară asupra problemelor de lichiditate din piețele de energie provocate de scumpirile fără precedent, agravate de reducerea masivă a livrărilor de gaze rusești către Europa ca răspuns la sancțiunile drastice impuse de UE Kremlinului după invazia din Ucraina.

De altfel, Autoritatea de Supraveghere a Pieței Valorilor Mobiliare a Uniunii Europene ia în considerare o măsură rară pentru a ajuta companiile energetice care au dificultăți să găsească suficient numerar pentru a-și acoperi garanțiile impuse de lege, în contextul crizei actuale a prețurilor, Comisia Europeană pregătind un pachet de măsuri pentru a ajuta firmele energetice care se confruntă cu o criză de lichiditate.

EXCLUSIV Lista datornicilor trimisă de ANAF la Poliție are în frunte CFR Marfă și la coadă mii de firme cu datorii mai mici de 100 de lei. Guvernul a pregătit un mecanism de salvare a CFR Marfă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista datornicilor trimisă de ANAF la Poliție are în frunte CFR Marfă și la coadă mii de firme cu datorii mai mici de 100 de lei. Guvernul a pregătit un mecanism de salvare a CFR Marfă

Ca antreprenor, mă simt într-adevăr foarte prost că am fost nevoiți să recurgem la ajutorul financiar al statului, e un lucru deloc compatibil cu convingerile mele. Însă am făcut-o pentru a evita riscurile. De asemenea, e în interesul întregii Elveții. Priviți această explozie a prețurilor! Nu mai e ceva normal. Nimeni din sector nu se gândea că ar fi posibil ca prețurile să crească în acest ritm uluitor și la aceste niveluri. Dacă mi-ați fi spus în urmă cu un an că va fi un război pe pământ european și că la acesta se va adăuga și un război energetic, v-aș fi privit ca pe un nebun. Pe de altă parte, dat fiind circumstanțele, dacă aș afirma nu am comis nici o eroare, ar fi o aroganță incalificabilă. Faptul că am cerut ajutor de la stat, chiar cu titlu preventiv, nu ne face deloc mândri. Le sunt extrem de recunoscător contribuabililor la bugetul de stat. Însă trebuie să subliniez că acest ajutor de siguranță nu are nimic de a face cu speculația. Ceea ce facem este în mod limpede în interesul securității aprovizionării cu energie a țării″, a declarat CEO-ul AXPO, Christoph Brand, într-un interviu acordat publicației elvețiene Blick.

El a adăugat că, dacă grupul va fi nevoit să ia bani din împrumutul de 4 miliarde franci elvețieni pus la dispoziție de Guvern, întreaga conducere a companiei va renunța la bonusuri. În anul fiscal precedent, în care Axpo a înregistrat un profit net de peste 600 milioane CHF, Brand a încasat de la companie venituri totale de 1,5 milioane de franci, din care aproape jumătate au reprezentat bonusuri de performanță.

EXCLUSIV Gigantul Ericsson planifică o fabrică de dispozitive 5G de mari dimensiuni în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul Ericsson planifică o fabrică de dispozitive 5G de mari dimensiuni în România

Principala subsidiară locală a elvețienilor, Axpo Energy Romania SA, furnizor și trader important de energie, a terminat anul trecut cu pierderi de peste 27 milioane lei, la venituri totale de mai mult de 910 milioane lei. Prin mai multe firme din grup, Axpo este și unul dintre importatorii semnificativ de gaze naturale rusești de pe piața românească.

Axpo are în plan să construiască în România două parcuri eoliene, cu putere instalată totală de 250 MW, lucrările urmând să înceapă în ultima parte a anului viitor.

Compania Iulius, controlată de Iulian Dascălu, semnează cel mai mare credit acordat până acum în România în real estate, pentru rețeaua națională de shopping centers regionale Iulius Mall CITEȘTE ȘI Compania Iulius, controlată de Iulian Dascălu, semnează cel mai mare credit acordat până acum în România în real estate, pentru rețeaua națională de shopping centers regionale Iulius Mall

În vara anului trecut, Axpo a semnat un important contract de cumpărare de energie electrică pe termen lung (PPA), de 7 ani, care acoperă peste 4 TWh din producția parcului eolian Fântânele-Cogealac-Grădina al CEZ, parte a portofoliului energetic deținut de Macquarie Asset Management în România.

Axpo Energy Romania SA s-a remarcat în 2013 pe bursa de energie OPCOM după ce a încheiat un contract de cumpărare de energie pe o perioadă neobișnuit de lungă, fără precedent pentru piața locală, de nu mai puțin de 10 ani, cu producătorul de energie regenerabilă Long Bridge Milenium SRL, aflat în prezent în portofoliul Electrica SA, care deține un parc fotovoltaic în județul Giurgiu. Prețul inițial de cumpărare a fost stabilit la 150 lei/MWh, contractul dintre cele două firme prevăzând că acesta urmează să fie indexat anual, în funcție de evoluția cotațiilor de pe OPCOM.

Concernul energetic elvețian Axpo este controlat de mai multe autorități cantonale din regiunea de nord-est a Elveției și de companiile de utilități deținute de acestea.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
criza energetica
ajutor de stat energie
credite de stat energie
axpo elvetia