Băncile din zona euro se confruntă cu noi riscuri

Băncile din zona euro se confruntă cu noi riscuri
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 feb 2024

Creditorii din zona euro se confruntă cu perspective de risc în permanentă schimbare, ceea ce modifică modul lor de operare, a afirmat, în discursul său inaugural, Claudia Buch, noul președinte al Consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Majorarea dobânzilor, sporirea riscurilor geopolitice, mișcările mai rapide legate de depozite, multiplicarea atacurilor cibernetice și riscurile climatice schimbă natura fundamentală a afacerilor, iar creditorii ar putea să nu fie suficient de pregătiți, a declarat Claudia Buch, care l-a înlocuit în funcție pe Andrea Enria, la începutul anului, scrie Agerpres.

123Credit își anunță premianții anului 2023 CITEȘTE ȘI 123Credit își anunță premianții anului 2023

"Ratele dobânzilor și prețurile la energiei au crescut deja, proiecțiile economice au fost revizuite în scădere, riscurile climatice devin din ce în ce mai vizibile, iar numărul atacurilor cibernetice crește. Multe din aceste schimbări sunt mai degrabă structurale decât temporare", susține Buch.

BCE este însărcinată cu supravegherea directă a celor mai importante bănci în cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere (MUS). În prezent, 109 bănci fac obiectul supravegherii directe de către BCE. Aceste bănci fie sunt cele mai mari din țările lor sau dețin active totale de peste 30 de miliarde euro, fie desfășoară operațiuni transfrontaliere semnificative. Ele dețin aproape 82% din activele bancare ale țărilor în cauză.

Schimbarea mediului economic, inclusiv majorările record ale dobânzilor de către BCE, afectează deja companiilor și există "indicii clare" că începe să se deterioreze calitatea activelor. O problemă cheie o reprezintă faptul că băncile nu au încă expertiza necesară pentru a opera într-un astfel de mediu, a avertizat Buch.

Oficialul a adăugat: "Noile riscuri nu sunt suficient integrate în procesele băncilor de gestionare a riscurilor. Deciziile creditorilor ar putea fi bazate pe informații incomplete sau defectuoase".

Extinderea digitalizării în sectorul bancar poate duce de asemenea la mișcări mai rapide legate de depozitele băncilor cu probleme, așa cum s-a întâmplat anul trecut în rândul unor bănci regionale din SUA, astfel încât BCE trebuie să revizuiască planurile de finanțare ale instituțiilor financiare, a explicat Buch.

Visual Fan, care deține brandul Allview, își majorează participația la Intervision Trading CITEȘTE ȘI Visual Fan, care deține brandul Allview, își majorează participația la Intervision Trading

Oficialul a avertizat că digitalizarea sporește riscul cibernetic și ar putea duce la mai multă concurență în rândul băncilor, afectând marjele, reducând profitabilitatea și determinându-le să-și asume riscuri excesive.

În calitate de autoritate de supraveghere, BCE depune eforturi pentru a monitoriza îndeaproape sănătatea și integritatea sistemului bancar european. BCE deține autoritatea necesară pentru a efectua inspecții de verificare a respectării de către bănci a normelor UE, pentru a solicita băncilor să rezerve capital suplimentar pentru atenuarea riscurilor și chiar pentru a retrage licențele bancare. 

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
banci